Снимка: Asdrubal Luna

Как да се разделяме с хората така, че да не боли?

Да се разделиш с някого приятелски си звучи направо непостижимо. Трудно е да си представим раздяла, в която нечии чувства ще останат незасегнати, защото в повечето случаи инициативата идва от една страна. И все пак има начини да направим една раздяла етична и внимателна, като минимализираме обидата – било тя любовна, приятелска или работна. Ще разгледаме няколко похвата, които биха могли да бъдат полезни в различни ситуации.

Раздяла с партньор

Раздялата с гадже е първото, за което се сещаме, когато споменаваме думата "раздяла", и за повечето от нас това е най-трудното нещо. Първото, което съветват, е да понижим градуса на напрежението. Колкото и тежко да е било взимането на това решение и колкото и да ни се е искало да отлагаме във времето този разговор – постоянното отлагане няма да реши проблема, а по-скоро ще навреди. Представете си как ще се почувства човекът срещу вас, когато разбере, че вие отдавна сте решили да приключите тези взаимоотношения. Разбира се и прекомерното избързване не е за предпочитане – такова сериозно решение трябва да се премисли, защото при желание от другата страна, може да се опитате да поправите ситуацията като поговорите или заедно се обърнете към специалист. И в двата случая е необходима увереност – ако постоянно си променяте мнението, то е възможно да обидите двойно повече човека отсреща.

Възможно е да се появи желание изобщо да не се занимавате с разговори, ами да действате директно – и все пак е по-добре да кажете, да бъдете честни и да не оставяте празно място за трактовки и измамни надежди.

Неизбежният разговор може да бъде по-малко болезен за всички участници, ако се подготвите предварително. Помислете къде бихте искали да го проведете – например, ако е на прекалено оживено място, той или тя, не би могъл/-ла да се справи с емоциите пред толкова много хора. Не е необходимо да измисляте подробен сценарий, но ако не знаете точно какво искате да кажете, то има шанс да наговорите куп необмислени глупости, за които по-късно ще съжалявате.

По-добре да кажете всичко кратко, точно и ясно и в същото време да бъдете честни, за да избегнете двойни траковки и измамни надежди.

Уволнение

Ако се замислим, то и уволнението също е вид раздяла, макар в този момент да не приключваме лични, а работни отношения. Но и в този случай това може да бъде болезнено и да се сещаме за това след време. За съжаление, много често работодателите не могат коректно да се разделят със служителите си, които по една или друга причина не се справят с работата. Първата грешка в такива ситуации е, че работодателите се опитват да внедрят усещане за вина у подчинения. А другата грешка е, че много рядко се дава конструктивна обратна връзка или изобщо не се дава такава. Така човекът излиза на пазара на труда със срината професионална самооценка и това не е е особено приятно за никого.

По мнение на психолози уволнението може да бъде по-малко обидно, ако работодателят си дава ясна сметка, че отговорността това да се случва е на двете страни. Например, наели са грешния човек или компанията е в такъв стадий от развитието си, че работникът не се вписва в екипа. Така или иначе на подчинения след уволнението ще му бъде трудно, така че е по-добре да се обясни каква е била причината, за да се стигне дотук.

И в такива ситуации си струва да се подготви човек – да премисли развитието на срещата, без да забравя юридическата страна на разговора и плановете на компанията за вбъдеще. Трябва да се говори конкретно и коректно без да се унизява човекът отсреща - възможно е той/тя да поиска веднага обратна връзка, за да разбере каква е била причината за уволнението му/й. Ако служителят не знае как да съобщи новината на колегите си, то работодателят е длъжен да предложи помощта си във формулировката на обяснението.

Раздяла с приятел

Към приятелите хората се отнасят по-несериозно отколкото към половинките, макар приятелските раздели могат да бъдат много болезнени. Основната разлика между двете раздели е, че приятелството угасва само – и ако това устройва и двамата участници, то нещата се случват много безболезнено. Сложността идва от това, когато един от участниците не е готов да приеме, че тези отношения от приятелски преминават в познати.

За разлика от раздялата с партньор, в подобни ситуации може да бъде по-сложно да се разбере как да се действа, защото всяка ситуация е индивидуална и методите зависят от обстоятелствата. Някъде може да бъде приемливо да правите меки откази за среща. Или ако се срещате, то да е с общи познати, за да се избегне неловката ситуация. По-добре да не бъдете детайлни и да не описвате подробно с какво не ви устройва другият човек – достатъчно е да очертаете някакви граници.

В други случаи може да има нужда от "финален" разговор, който трябва да бъде коректен и уважителен. Хубаво е да обясните какво точно не ви харесва, но не да обвинявате човека отсреща и с това да го натъжите. Трябва да бъдете подготвени, че реакцията може да бъде много емоционална, а бъдещите срещи (ако имате общи приятели) – неловки и изострени.

Както и при другите раздели с близки хора, по-добре да не изпадате в детайли и да не описвате подробно с какво не ви харесва човекът – достатъчно е да положите някакви граници.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види