Шигеаки Хинохара

Тайните на един японски лекар за дълголетието

През 2017 година Япония губи едно от най-големите си съкровища – 105-годишния лекар Шигеаки Хинохара, който не само е изучавал тайните на дългия живот, но е и допринесъл значително за японската здравна система.

Освен че е оглавявал 5 фондации и е бил президент на Международната болница "Свети Лука" в Токио, той също така въвежда и японската система за превенция, благодарение на която средната възраст в страната се увеличава многократно.

Това са невероятни постижения, но това, което ни кара наистина да се замислим и да променим вижданията си до някаква степен е това, че той самият е доживял до 105 години и е работил до последните си дни.

Може би когато чуете за човек, живял толкова и то в отлично здраве, в ума ви изниква мисълта за живот, изпълнен със строги диети и режим на спане. Но дали доктор Хинохара е спазвал всичко това и дали е живял според тези правила?

Шигеаки Хинохара е работил по 18 часа на ден, 7 дни в седмицата. Така открива и ключът към дълголетието, като според него той се крие именно в това човек да е зает.

Ето и някои от съветите му:

Енергията идва, когато се чувстваме добре, а не от спането или яденето. Той смята, че е по-добре да не изморяваме тялото и ума си с всички тези правила, които определят времето за ядене или спане. Дава пример с това, че като деца, когато сме били погълнати от игри и забавления, ние често сме забравяли да ядем и със сигурност не сме си и помисляли за сън.

Храната е най-важното нещо. Ако се замислим и погледнем ще видим, че общото между всички дълголетници по света е, че те не са с наднормено тегло.

За закуска аз пия чаша плодов сок с една супена лъжица зехтин или чаша мляко с малко леща на прах и един банан. Зехтинът е много полезен за артериите и за кожата. На обяд хапвам малко мляко с 2-3 бисквити или пък нищо, ако съм много зает. Никога не чувствам глад, когато съм съсредоточен в работата си. За вечеря хапвам плодове, малко риба с ориз, а два пъти седмично – 90 грама немазно месо.

Не се пенсионирайте. Като цяло нужда от пенсиониране няма, но ако все пак ви се наложи, не трябва да е преди 65-годишна възраст. Обяснението се крие в това, че годините за пенсия са наложени преди повече от век, когато продължителността на живота е била много по-малка от сегашната. В Япония например хората са живеели средно до 68 години и въпреки това са работили до 65. Оттук следва и въпросът - защо щом днес хората живеят по-дълго продължаваме да се пенсионираме толкова рано?

"Не се доверявайте сляпо на докторите" – когато лекар ви предложи някакъв тест или операция, го попитайте дали би препоръчал същото на жена си или пък на детето си. Противно на общоприетото разбиране, лекарите не могат да лекуват всичко. Д-р Хинохара вярвал, че животните и терапията с музика могат да направят повече, отколкото си представят лекарите. По този начин една ненужна операция може да бъде избегната, защото болката е нещо загадъчно и най-добрият начин да се справиш с нея е просто да се забавляваш.

Науката сама по себе си не лекува хората. Тя събира под един общ знаменател и се държи с всички по еднакъв начин, но в крайна сметка болестите са индивидуални. Всеки човек е уникален и болестите са свързани със сърцето му. За да ги познаваме истински и да ги лекуваме правилно се нуждаем от много по-широко разбиране за нещата, а не само от медицина.

по Ideapod

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види