Вурст, но не Кончита
Световното по футбол тече с пълна пара. Милиони души пред малкия екран следят траекторията на топката, вълнуват се от отбелязаните голове, и това е съвсем нормално. За учените е нормално да наблюдават какво се случва паралелно с този голям футболен форум. Както всички знаем, Германия е родината на онази култова наденичка наречена – вурст. Може би това е една от причините немска компания nu3, специализирана в храненето и хранителните добавки да направи проучване на тема – консумация на малотрайни колбаси. Данните са шокиращи! При всяка среща от Световната купа зрителите излапват около 25 000 наденички. В резултат на консумацията и производство на вурстовете, по време на всеки мач, се генерират повече от 3000 кг въглероден диоксид, променящ климата.
Изяждането на стотици хиляди колбаси, означава, че в атмосферата ще бъдат изпуснати общо около 200 000 килограма CO2, твърди nu3. Според фирмата, ще бъде необходима доста голяма площ от тропическите гори на река Амазонка, за да се компенсират тези емисии. Не стига, че заради незаконна сеч джунглата в басейна на Амазонка от 2000 г. до 2010 г е намаляла с 240 хил. кв. км (територия почти колкото Великобритания), ами сега й се струпа замърсяването от наденичките изконсумирани на Световното по футбол.
Какво е спасението, и какви кулинарни заместители на вурстовете могат да предложат руснаците, на огладнелите като вълци футболни фенове. Разбира се ще приложим и рецепти, ако някой запалянко иска да се развихри в квартирата или хотела.
Естествено започваме с перлата на руската кухня – пелмените. Те са сред любимите тестени изделия на руснаците. В превод името на думата пелмен означава хлебно ухо, което се обяснява с характерната форма на това тестено изделие.
Пелмени
Съставки:
1 кг кайма
2 глави лук
сол
черен пипер
За тестото:
1 кг брашно
вода
За варене:
1 ч.л. сол
черен пипер на зърна
няколко зърна бахар
2-3 дафинови листа
Начин на приготвяне:
Каймата се омесва със ситно нарязания лук, черния пипер и солта. Замесва се не много твърдо тесто, което се разделя на три части. Всяка част се разточва на кора с дебелина 3 мм. С по-широка чаша се изрязват кръгчета с диаметър около 6 см. В средата на всяко кръгче се слага от каймата, прегъва се на две и се притиска по края. Така приготвените пелмени се варят във вече вряща вода, подправена с малко сол, черен пипер, бахар и дафинов лист. Сервират се топли с масло.
След пелмените няма как да не обърнем внимание на борша. Кой не е чувал за него особено след тежки алкохолни вечери. Класическият руски борш не е просто някаква чорба, той е кулинарно състояние на ума, което трябва да бъде споделено.
Борш
Съставки:
телешко месо - 400 г
бульон - 1 литър домашен костен
шунка - 200 г
цвекло - 100 г цветно
карфиол - 2 розички
чушки - 1 бр. червена
картофи - 1 бр. голям
грах - 100 г стерилизиран
зеле - 100 г прясно
доматено пюре - 50 г
краставици - 50 г
лук - 1 бр.
моркови - 1 бр.
заквасена сметана - 1 кофичка
дафинов лист - 2 - 3 листа
олио - 1/2 к.ч.
винен оцет - 1 ч.л.
захар - 1 ч.л.
черен пипер - 1 к.л. на зърна
сол
Начин на приготвяне:
За приготвянето на тази изключително богата на компоненти и ароматна руска супа подготвяме първо зеленчуците. Розичките карфиол накъсваме на по-дребни части. Чушката, моркова, лука, картофа, цвеклото и шунката нарязваме на кубчета. Краставицата режем на тънки резени, а зелето на по-едро. Костният бульон е най-подходящ, защото обогатява не само вкусът и ароматите, но е и магически еликсир за приготвяне на стоплящия душата борш. Месото се вари в 4 ч.ч. от бульона /желиран и студен/, при слабо кипене. В подходящ съд задушаваме цвеклото, лука и карфиола в растителната мазнина и малко от бульона. След омекването им прибавяме зелето, моркова, чушката, картофа, оцета, захарта, дафиновия лист и черния пипер на зърна. Свареното месо изваждаме от бульона, а получената пяна отстраняваме. След като се охлади, нарязваме на парчета и връщаме в съда, в който сме го варили. Към него прибавяме задушените зеленчуци и доливаме с още горещ костен бульон. Прибавяме и останалите компоненти - доматено пюре, краставица и грах, овкусяваме със сол. Преди сервирането прецеждаме борша. Твърдите съставки разпределяме по равно в чиниите и заливам с горещия бульон. Към всяка порция добавяме лъжица заквасена сметана.
Ясно е, че само със супа почитателите на футбола след час – два ще са отново гладни. Време е да им предложим нещо от тесто. На помощ идват блините. Не, не се подвеждайте, че това са палачинки, доста по-дебели са от тях, а често и много по-вкусни.
Блини
Необходими съставки:
яйца - 3 бр.
кисело мляко - 1 ч.ч. /високомаслено/
прясно мляко - 1 ч.ч. /леко затоплено/
бяло брашно - 1 и 1/2 ч.ч.
ванилия - 2 прахчета
суха мая - 1 пакетче от 7 грама
захар - 1 ч.л.
сол - 1/2 ч.л.
олио - за намазване на тигана
Начин на приготвяне:
В отделни купи разделяме на яйцата жълтъците от белтъците. Разбиваме жълтъците, към които прибавяме солта, захарта и киселото мляко. Прясното мляко леко се затопля и се прибавя към жълтъците. Предварително се пресява брашното заедно със сухата мая и го добавяме към сместа. Разбъркваме, докато получим гладка смес. На вид тя изглежда малко по-гъста от боза. В случай, че ви се стори гъста сместа, можете да добавите малко прясно мляко, а ако ви се струва, че е рядка, просто следва да добавите още малко брашно. Покрийте купата с прозрачно фолио и оставете за около час да втаса. В друга суха купа белтъците се разбиват с миксер добре. Трябва да станат на гъст сняг. Щом тестото е втасало, към него се добавят белтъците. Това трябва да се направи внимателно и разбъркваме добре с шпатула. Ще се получи еднородна смес, която е пухкава и с балончета. Слагаме тигана на огъня, намазняваме с четка с малко олио, също както правим палачинки. От сместа се гребва със супена лъжица и се сипват по 4-5 блини в тигана. След като ги изпечем от едната страна, ги обръщаме. Изпичаме ги и от другата страна. Преценете и намалете огъня до умерен, за да не прегорим нашите блини. Поднесени могат да бъдат според вкуса и желанието със сирене, конфитюр, мед, орехи, банани течен шоколад.
Чудесно звучат предложенията от руската национална кухня! Но нищо не може да се замени с удоволствието да си полееш вурста с обилно количество горчица и да го забодеш с пластмасова виличка. Уф тази пластмаса! Добре де, заради Амазонка на мачовете си вземете специално желязна вилица. Само полицаите на стадиона да не ви я конфискуват. Със сигурност няма да я изхвърлят след това, а ще набодат някой сочен вурст с нея.