Снимка: Guliver / iStock

Женският мозък е по-активен от мъжкия

Защо жената премисля много и помни дълго, а мъжът паркира по-добре

Резултатите от най-широкомащабното изследване, извършвано някога върху функционирането на мозъка, навеждат на мисълта, че женският мозък е по-активен от мъжкия, предаде ЮПИ.

Учени анализират резултатите от 46 034 мозъчни изследвания с еднофотонна емисионна компютърна томография. Методът позволява да се изследва притокът на кръв в мозъка, като се идентифицират зоните, свързани с най-висока мозъчна активност. Събраното огромно количество данни дава възможност на учените да открият междуполови различия в мозъчните структури. 

"Количествените разлики, които идентифицирахме между мъже и жени, са важни за опознаване на базирания върху пола риск от мозъчни увреждания като онези, свързани с болестта на Алцхаймер – заявява експертът по психиатрия Дейниъл Еймън от клиниките Еймън в Калифорния. – Използването на еднофотонна емисионна компютърна томография е от съществено значение за разработване на мозъчни терапии в бъдеще."

Тестовете включват томографии на повече от 119 доброволци и повече от 25 000 пациенти със здравословни проблеми и психиатрични отклонения като биполярни разстройства, шизофрении, психотични разстройства, мозъчни травми и други. Изследвани са 128 зони на мозъка, както в състояние на покой, така и при изпълнение на задачи за концентрация.

Резултатите показват, че женският мозък е по-активен в префронталния кортекс и лимбичната система. Префронталният кортекс е отговорен за вниманието и запаметяването, а лимбичната система – за мотивацията, поведението и емоциите. Това обяснява защо жените помнят по-дълго. Изследванията сочат, че жените имат значително повече негативни спомени, отколкото мъжете. За сметка на това обаче при необходимост да се възстанови положителен спомен, жените отново реагират по-бързо. По отношение на емоционално неутрални спомени, двата пола са равнопоставени. Мозъчни зони, свързани със зрението и координацията, са по-активни у мъжете. Ето защо те са по-концентрирани и по-добре се ориентират в непозната среда. Вземат решение по-бързо от жените, които обмислят всеки ход. Мъжете са по-координирани и това обяснява факта, че са по-добри шофьори.

Учените уверяват, че изследваните различия между мъжкия и женския мозък могат да разкрият как мъже и жени са засегнати от различни заболявания. Жените по-често са засегнати от болестта на Алцхаймер и от депресия, а за мъжете има по-голям риск да бъдат засегнати от поведенчески проблеми и да имат проблеми със закона.

"Точното определяне на физиологичната и структурна основа на междуполовите различия в мозъчните функции ще хвърли светлина върху болестта на Алцхаймер", пояснява д-р Джордж Пери от Тексаския университет в Сан Антонио.

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Alzheimer's Disease.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види