Снимка: Nathan Hanna

Защо дупките, докоснати с език, ни се струват огромни?

Всеки, който е виждал оптична илюзия, знае, че нашите сетива и инстинкти често могат да ни подведат. Пример за това може да бъде наречена илюзията на оралните възприятия за размер. Различни предмети, особено дупки (кариеси, ранички или други повреди) в устата, ни се струват много по-големи, когато ги почувстваме с език, и съвсем миниатюрни, когато ги докоснем с пръст.

Скорошно проучване се заема с нелеката задача да изясни тази повсеместна мистерия, която тревожи човечеството от векове насам. Изследването е публикувано в Журнал за експериментална психология за перцепция и реакции на човешкото тяло. Изследователите провели пет на брой експеримента, за да тестват възприятията за дупка или отвор при различни обстоятелства. Част от тестовете включвали допир с език, с показалец и с пръст на крака. Те открили, че колкото по-гъвкава е материята, с която докосваме даден отвор, толкова по-голям би ни се сторил той. Езикът има свойството да се огъва и да се приспособява към различни форми и повърхности, така че тези негови съприкосновения могат лесно да ни дадат представа не само за вкуса, но и за формата и размера на дадено нещо. Същите тези свойства обаче създават предпоставки той да създава представата и да изпраща към мозъка сигнали за това, че нещо е значително по-голямо, отколкото е всъщност и по този начин да ни подвежда.

Пръстите на ръцете ни са покрити с кожа и съвсем не могат да се приспособяват към различни форми и повърхности по начина, по който го прави езикът ни. Затова сензорната информация, която мозъкът ни получава при допир на дадено тяло или повърхност с пръст, е съвсем различна. И, оказва се, доста по-акуратна.

Тестовете включвали и допир с пръст на крака, който пък от своя страна, намалявал представата за това колко е голямо нещо. Това е така, защото пръстите на краката ни са още по-далече от чувствителността дори и на ръцете ни.

Внимание! Илюзията, която езикът създава, не е валидна за всякакви предмети. Например, колкото и странно да ви се струва, имало е и предишно проучване по повод този феномен и то доказва, че е много по-вероятно да бъдем заблудени от езика си по отношение размера на дупки, отколкото, например, по отношение на цилиндрични тела. Това е и причината, когато сте сменяли млечните си зъби и някой от тях е падал, да ви се е струвало, че това е немислимо огромна дупка за такъв малък зъб.

Вярваме, че информацията, която ви предоставихме, подплатена със сериозни научни открития, ще ви бъде полезна в бъдеще. Не се доверявайте на всичките си сетива и сигналите, които тялото ви дава. Защото понякога мозъкът ни може да получи подвеждаща представа за нещо, доловена с друга част на тялото.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види