Снимка: Connor Wells

14 февруари в световната история

14 февруари е дата, която в световната история носи спомена за не едно значимо събитие. От една от 1946 г. на тази дата се отбелязва световният ден на програмиста, а от друга в САЩ е ден на презерватива. Звучи иронично, но на тази дата се отбелязва не само празника на влюбените - в някои държави, като например в България и празника на пияните хора, а в Германия това е денят на психичноболните хора. Така че, видно е и от хрониките, както винаги, става въпрос за избор.

Ето още няколко кратки хроники от близката история.

1895 г. – В Лондон се състои премиерата на последната пиеса на Оскар Уайлд – "Колко е важно да бъдеш сериозен" в театъра "Сейнт Джеймс". На този ден в Лондон се разразила жестока снежна буря, но тя не спряла лондончани да посетят представлението, което в крайна сметка протекло с триумфален успех. Остроумната комедия в три действия осмивала нравите на поствикторианското общество. На 83-тото й представяне на сцена, постановката била забранена.

1952 г. – В столицата на  Норвегия - Осло се откриват VIII зимни Олимпийски игри.

1955 г. – Испания встъпва в ООН.

1956 г. – Провежда се ХХ конгрес на КПСС, на който е отречен официално култът към личността на Сталин.

1958 г. – Провъзгласено е създаването на Арабската федерация Ирак и Йордания.

1989 г. – Аятолах Хомейни издава смъртна присъда на Салман Рушди за написването на "Сатанински строфи".

1995 г. – След като насeлението на Китай достига 1,2 милиарда човека пет години по-рано от планираното, правителството въвежда строг контрол над раждаемостта, основан на принципа "едно дете на едно семейство";

1997 г. – В деня на Св. Валентин 24 американски двойки решават да се венчаят по нетрадиционен начин – висейки с главата надолу във влакче в увеселителен парк във Флорида. Със свещеника те общували чрез слушалки с микрофон.

2000 г. – Ислямското движение "Талибан" обявява световен мюсюлмански джихад на Русия.

2003 г. – Умира клонираната овца Доли на възраст 6,5 години.

2005 г. – създаден е YouTube;

Ето защо, известен като денят на любовта, картичките, бонбоните и виното, 14 февруари преди всичко: ден на ентусиазъм да бъде обозначена една или друга лудост като специална. Вероятно както тихомълком се случва и през всички останали дни.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види