Dozen Arts: Свят, пълен с мечти, роботи и бой с възглавници

Смелостта да се противопоставим на статуквото

Мич Брезунек, "Над мечтата", "Наргиле", "Обръснат"

Има път към страната на мечтите, а рисуването може да бъде началото, с което да се прокара този път. Сцената е тиха и спокойна. Моментът, в който тялото се издува и спуска с въздишки, деформирайки се върху леглото. Тогава моделът е обърнат към своя обект, гледката, която се превръща в пейзаж. В друга въздишка мъката ни от изпадането в кошмар се скрива под леглото. Мич предава усещане за вътрешен мир в два сюрреалистични момента, сцените ни предават усещане за безтегловност, както двамата герои се съединяват, докато са в левитация. Идеята за стратосферно спокойствие се осъществява и ни оставя в позицията на воайор, сякаш можем да видим през кристално кълбо.

 

Vmnotsafe, "I AM HUMAN / ROBOT"

Имаме ли свобода на избор или сме просто програмирани алгоритми? Мултимедийната инсталация задава тези въпроси. Чрез изреченията “АЗ СЪМ ЕНКОДИРАН”, “АЗ СЪМ УВАЖАВАН”, “АЗ СЪМ СЪЗНАТ” се комуникират приликите между двете създания: човеци и роботи. Едновременно човек може да се попита какви са нашите правителствени системи, до къде те ни пазят и ни представляват? Дали нашите стойности са почетени и какво ще е бъдещето зависи само от нас.

Манифест: предлагам да създаден система в която хората да могат да работят за роботите, да им бъде заплатено, наричам го “ без дискриминация нация “ тъй като алгоритмите няма да базират решенията си във основа на паспорти.

 

Мирослав Живков, "След бой с възглавници"

Дълбоко в дебрите на пълната абстракция, търсейки нови опростени форми и по-лаконичен визуален изказ.

 

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура” по програма 

"ПРОГРАМА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И РАЗВИТИЕ НА ЧАСТНИ КУЛТУРНИ ОРГАНИЗАЦИИ”.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види