Снимка: Guliver/iStock

Ниш в един кратък пътеводител

Остава малко повече от месец, докато последните топли слънчеви дни отстъпят място на мрачната зима. Ако умувате накъде да поемете за уикенда, вероятно един от последните, в които ще може да поседите на открито, ние гласуваме с две ръце за Ниш. Няколко дни ще са ви достатъчни да влезете в ритъм с пулса на третия по големина сръбски град.

Пътуването в перспектива: къде да се настаните?

Какъвто и вариант да изберете, настаняването в Сърбия е изключително изгодно. Ние все пак препоръчваме да си намерите апартамент от AirBnB. Не само че цените са дори по-ниски от тези на хотелите, ами и ще имате възможност да прекарате почивката си в истинска сръбска къща. Топлината на нечий дом е в пъти по-добра от задушаващите с тясно пространство и безлична обстановка хотелски стаи. Освен това ще имате на разположение и кухня, където може да експериментирате с местни продукти, да си нарежете подобаващо мезе и да спестите от разхода за хапване навън на всяко хранене. 

На път: как да стигнете?

Разстоянието от София до Ниш е около 160 км. Може да стигнете дотам с кола, най-бързият и удобен транспорт, автобус или влак. Не ви съветваме да избeрeте последния вариант, тъй като цената е сходна с тази на автобуса, но за сметка на това пътуването е бавно и некомфортно. А имайки предвид, че влаковете за Сърбия обикновето закъсняват с около 100 минути (по информация на БДЖ), първоначално планираното по разписание 5-часово пътуване може да продължи и до 8 часа. За хората, които не разполагат с кола, автобусът е най-приемливият начин за придвижване. Еднопосочният билет струва 24 лв, а пътуването трае 5 часа.

Първи стъпки из града: какво да видите?

Снимка: Guliver/iStock

Туристическите атракции в Ниш са оскъдни, но така или иначе там едва ли ще усетите духа на града.

Затова се разходете по главната улица напът към градската крепост, от чиято висота се разкрива панорама към малкия център. Най-приятното място да изпиете по бира е между каменните блокове на крепостната стена, докато животът тече с пълна сила под вас.

Снимка: Guliver/iStock

Ако височините не ви понасят, непосредствено до задната част на крепостта има широка тревна площ, където може да постелите одеяло за пикник.

Привечер пък може да се качите на ламаринения покрив над амфитеатъра зад крепостните стени и да се наслаждавате тайно на музиката на живо отдолу.

Друго място, където да разпуснете с местните, е покрай бреговете на Нишава. Вечер е пълно с хора, понесли двулитрови бири – каква очарователна балканщина!

Ако ви се ходи по магазините, непременно хвърлете око на своеобразния мол под земята – подлез, който продължава по цялата дължина на главната улица, и където може да намерите от всичко по малко.

Почивните дни не са оправдание да се скатаете от тренировка. И тъй като в Ниш всичко е близо, отидете в парк Чаир или на стадиона на местния футболен отбор Раднички Ниш, който се намира в неговия край, за джогинг по залез.

Да си дойдем на думата: какво да хапнете?

Закусете с традиционни банички със спанак и сладкиши от някоя пекарна или потърсете така наречените "мекики" - половинметрови мекици за по 50 стотинки - около ЖП гарата. Няма съмнение, че си струват разкарването, дори да нямате път натам.

Сред пословично качествените сръбски продукти най-известно е месото. Гарантираме за пилешката пържола и плескавицата, сервирани в питка в закусвалня Зоки на главната улица.

Пицата може и да не е характерна за сръбската кухня, но открихме две места в Ниш, където просто трябва да изневерите на скарата с италианския специалитет: местните заведения Caribic и Cezar. Освен пица със сирене в коричката или с увити в тесто кренвирши по борда, в Caribic предлагат неповторим авторски замразен йогурт за десерт.

За да е пълен кефът, вземете си местна бира – марките са Jelen, Merak и Lav. Направи ни впечатление, че повечето бири са произведени от Carlsberg, което даде отговор на въпроса защо и вкусът, и качеството им бяха доста по-добри от тукашните.

Една малка пряка на главната улица е обителта на повечето градски ресторанти. Доверете се на някоя "кафана" (кръчма) за вечеря по сръбски – за предястие при препоръчваме каймак, получен чрез биене на прясно мляко, "пиперки во павлака" (зелени чушки в сметана), "крема сир" и айвар, разнообразни меса и тавче на гравче за основно, всичко в комбинация с чашка ракия за добро храносмилане.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види