Снимка: Justin Luebke

Клубът на най-младите държави

Темата с отделянето на едни държави от други изглежда запазена за учебниците по история. Истината обаче е по-различна, защото тези процеси се случват и в момента във всички части на света. Най-младите държави на планетата сформират един интересен клуб с доста любопитни факти за всяка от тях.  

Палау

Столица: Нгерулмуд

Население: 22 000 души

Филипинците са живели на островите Палау хилядолетия, преди да пристигнат испанците през 16-ти век и оттогава на това кътче започва серия от интересни политически обрати. Тези слънчеви острови в Тихия океан са били владение на германците, а след това и на японците – с други думи местните са били повлияни от три култури, които нямат много общо помежду си.

Заради това или не, по-късно Палау отказва да се присъедини към Федерацията Микронезия и става независима държава през 1979 г., а по-късно минава под администравния контрол на четвърта култура -  САЩ. Споразумението изтича и от 25 май 1994 г. Палау е независима държава, която просперира в района.

Любопитни факти:

Палау се състои от над 340 острова от западната верига на Каролинските острови в Микронезия, с обща площ от 466 кв. км.

През 2009 г. Палау обяви, че създава първото "Убежище за акули" в своите териториални води и забрани лова на тези животни. Това решение пази акулите на територия, голяма сравнително колкото Франция.

Палау има своя собствена кухня, която включва както местни храни като касава, таро, ям, така и картофи, риба и свинско месо.

Демократична република Източен Тимор

Столица: Дили

Население: 1 225 000 души

Благодарение на отличните си способности като мореплаватели, португалците създават колониална империя, която включва обширни територии в Америка, Африка и Азия, а сред най-важните от тях е остров Тимор в Индонезийския архипелаг.

Островът е ключов за тях около 400 години, но накрая те губят половината от него след военни спогодби с холандците. Това разделение остава в съзнанието на местните, защото през 1975 г. източната част на Тимор се отцепва. В резултат на това Индонезия окупира целия Тимор и тяхната намеса води до продължителен кървав конфликт, който ескалира след референдума за независимост през 1999 г. След пет дълги години на преговори и престрелки, през 2002 г. Източен Тимор получава независимост и това я прави първата нова държава през 21 век.

Любопитни факти:

Икономиката на Източен Тимор зависи изключително от износа на стоки като кафе, масла, мрамор и сандалово дърво.

Източен Тимор е една от двете държави в Югоизточна Азия с преобладаващо християнско население (90%). Другата такава държава е Филипините.

Водите край остров Атауро, близо до столицата Дили, са изпълнени с най-голямото биоразнообразие в света.

Националното ястие е Икан Пепес ."Икан" означава "риба", а "пепес" е начинът на приготвяне на тази храна, която представлява риба, задушена  с чили сос в бананово листо.

Република Черна Гора

Столица: Подгорица

Население: 644 578 души

Черна гора има интересна история, която включва сблъсъци с всички народи, които са изиграли някаква роля в историята на Югоизточна Европа. Въпреки целия натиск, планинският релеф е помогнал на местните да имат независима държава, управлявана от местни династии, която устоява чак до завладяването им от османските турци през 1496 г.

Черна гора се сдобива с независимост след Берлинския конгрес през 1878 г. и е самостоятелен играч по време на войните до включването на черногорците в Югославската федерация след Втората световна война.

След разпадането на Югославия през 1991 г. Черна гора остава в съюз със Сърбия до 2006 г., когато черногорците избраха чрез референдум отново да бъдат самостоятелна държава. Към момента страната е основна туристическа дестинация за летния сезон на Адриатическо море, а официалната валута там е евро.

Любопитни факти

Над 60% от територията на страната се намира на над 1 000 м надморска височина, а най-високият връх Боботов Кук в планината Дормитор се издига на 2 522 метра.

Шкодернското езеро е най-голямото на Балканите, като 2/3 от него са в Черна гора, а останалото е на територията на Албания.

До 2006 г. Черна гора формално беше във война с...Япония. Причината за това е, че по време на Руско-Японската война (1904-1905) много черногорци се бият като доброволци срещу азиатската държава по време на конфликта. Повече от 100 години по-късно Япония призна независимостта на Черна гора и двете държави подписаха мирно споразумение.

Република Косово

Столица: Прищина

Население: 1 733 872 души

Косово е като страна призрак, която е била прредмет на множество пиянски свади, особено на запад от нашата граница. Територията е била притежание на римляни, византийци, сърби и османци, но за сърбите винаги е имала по-особено значение и през 1912 г. те завладяват района, но му дават автономен статус. Заради репресивната политика на комунистическия апарат, сред албанското население в Косово се нагнетява напрежение, което ескалира след разпадането на Югославия.

През 1999 г. избухват сражения, които се разгръщат в международен конфликт, който завърши с отнемането на територията от Сърбия, а  впоследствие и до създаване на независимата държава Косово през 2008 г., която днес стои като особена кръпка на пъстрата дреха на Балканите.

Любопитни факти

Косово е ключов място от сръбския фолклор и идентичност, заради Битката при Косово през 1389 г. В това сражение обединените сили на сърби, босненци, българи, унгарци, хървати и власи, водени от сръбския княз Лазар нанасят сероизни загуби на османската армия и успяват да убият султан Мурад. Християнската войска обаче претърпява тежко поражение и тази загуба на практика освобождава пътя на османците към западните Балкани и завладяването на сърбите и босненците.

Косово не е призната от Сърбия, нито от 43% от членовете на ООН. Над 60 държави в света обаче са признали тази държава.

Еврото е официална валута в Косово.

Република Южен Судан

Столица: Джуба

Население: 8 000 000 души

Судан получава независимост от Англия и Египет през 1956г. и оттогава е в непрекъсната криза. В страната избухва гражданска война, след която Южен Судан получава автономия от 1972 г., на която се радва само една година, след което избухва втора гражданска война, опустошителна колкото една африканска гражданска война може да бъде.

След референдум през 2011 г. 98% от населението на територията гласува за независимост и Южен Судан се превръща в най-младата държава в света. Но това едва ли успокоява някого, тъй като от 2013 г. насам кръвопролитията там продължават. 

Любопитни факти

В страната има над 200 различни етнически групи, най-голямата от които е народът Динка.

Преди да се спрат на класическото Южен Судан, други евентуални имена за новата държава, които били обсъждани, са Нилска република, Азания и Кушка република.

Южен Судан е една от страните в Африка с най-голямо езиково разнообразие. Официалният език е английски, но в страната се говори на стотици други езици и наречия.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види