Снимки: Maria Teneva

Накъде да тръгнем през лятото?

Лятото е тук, а с него се възроди и желанието ни да пътешестваме и да посещаваме нови дестинации. В такива моменти съвети от опитни пътешественици като Ели Иванова от "Друми в думи" винаги са от полза, а тази година идват и съвсем навреме – с първата й книга, посветена на екопътеките в България!

Августин Блажени е казал, че "светът е книга и тези, които не пътуват, четат само една страница", затова не скучайте през лятото само с една страница, а елате днес (19 юни) на официалната премиера на "52 екопътеки за всеки", за да чуете идеи за интересни уикенд дестинации, подходящи за всеки. Пътеводителят е изпълнен с впечатляващи панорамни гледки, среща с културно-историческото наследство на страната ни, мистични древни руини и мегалити, водопади, прохладни горски кътчета и реки. В книгата са включени десетки красиви снимки от всички краища на България.

В приятелски разговор по време на официалното представяне на книгата Ели Иванова и travel блогърът и пътешественик Дарио Диониси ще ни запознаят с част от маршрутите, описани в пътеводителя, и ще ни подскажат как най-пълноценно да им се насладим.

Авторката на "52 екопътеки за всеки" ще сподели и как се е зародила идеята за книга, посветена именно на екопътеките, и ще разкаже някои интересни истории, свързани с изминаването на част от 52-те екопътеки.

"52 екопътеки за всеки" излезе от печат в края на месец май и моментално влезе в класациите за най-продавани книги. Пътеводителят представя 52 маршрута в различни краища на България край повече от 100 интересни забележителности в 11 планински региона и в Дунавската равнина.

Ние от Seen ви вдъхновяваме с една конкретна дестинация от книгата, а другите оставяме на вас да откриете:

Екопътека Бели Искър, Рила

Екопътека Бели Искър криволичи в дефилето на река Бели Искър над Самоков, в покрайнините на Национален парк Рила. Оборудвана е с множество дървени мостчета над реката и зони за отдих.

Ако сте се насочили към района на Самоков, Говедарци и село Бели Ис­кър, това е добра опция за лека и приятна разходка с възможности за пик­ник. Най-подходящо време за посещение е пролетта и лятото, особено в жегите – маршрутът като цяло е в сенките на дефилето, а допълнител­на прохлада струи от реката.

Как се стига

Пътеката започва на 3.9 киломе­тра след село Бели Искър, на около 11 километра южно от Самоков.

За да стигнете до пътеката, минавате през цялото село Бели Искър, като следвате главния път и на всички отклонения държите дясно. Асфалтовият път след се­лото е тесен и на места доста из­ронен, но все пак е проходим с лека кола. В началото на пътеката има обширен паркинг вдясно от шосе­то и табелки – вляво от него – там започва маршрутът с първия от мостовете. Преди този паркинг и табелите има малък параклис вля­во от шосето – сигурен ориентир, че сте на прав път и че има още малко до екопътеката.

Особености на маршрута

Пътеката е добре обозначена, а общата й дължина е около 7 кило­метра. Маршрутът е изцяло в де­филето на река Бели Искър – ту по левия, ту по десния бряг, като на места излиза на шосето, което е успоредно на реката и през цялото време е ваш добър ориентир, дори и да изгубите синята маркировка.

Пътеката като цяло е кръгова, но де факто в началото се движи срещу течението на реката, сти­га до един заслон и после започва да се връща по течението. Да не изпуснете – на връщане, след мост номер 8 има отбивка вляво от шо­сето с изкачване към панорамна площадка, където се откриват красиви гледки към реката и пътя долу и към отсрещните високи хълмове със страховити каменни сипеи.

Цветните фотографии в "52 екопътеки за всеки" са на Ели Иванова и Иван Иванов, а снимката на корицата е с фотограф Евгени Димитров. Графичната концепция и дизайн на книгата са на художника Дамян Дамянов.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види