Браян Кемп и Иванка Тръмп

Снимка: Bloomberg

Щатът Джорджия забранява аборта при установена сърдечна дейност на плода

Законодателното събрание на щата Джорджия прие вчера един от най-строгите закони за аборта в Съединените щати, който забранява прекъсване на бременността, ако лекарят установи, че плодът има сърдечна дейност.

Камарата на представителите на контролираното от Републиканската партия събрание прие текста с 92 срещу 78 гласа. Сенатът одобри по-рано законопроекта. Сега остава губернаторът републиканец Браян Кемп да сложи подписа си под текста, за да стане действащ закон.

"Джорджия цени живота. Ние сме солидарни с невинните и говорим в защита на тези, които не могат да го направят сами. Смелите действия на законодателното събрание са потвърждение на нашите приоритети и на това кои сме като щат", написа Кемп в Twitter.

Такива мерки бяха приети миналата година в Айова, Кентъки, Мисисипи и Тенеси. Според активисти и от двете страни на дебата за абортите, тези закони целят да предизвикат казус, който да стигне до Върховния съд и чрез него да бъде оспорено емблематичното решение от делото "Роу срещу Уейд" от 1973 г., според което жените имат конституционно право на аборт.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види