Снимка: Benjamin Kerensa

Австралия с над 200 климатични рекорда с най-горещото си лято

В най-горещото австралийско лято, откакто се води статистика, са отчетени над 200 климатични рекорда, предаде ДПА, позовавайки се на доклад на базираната в Сидни организация "Клаймит каунсъл".

Летният сезон в Австралия между декември и февруари беше белязан от рекордни горещини и други екстремни климатични проявления.

От организацията отбелязват, че само за 90 дни в страната са отчетени 206 климатични рекорда.

"Характерни за лятото бяха продължителните горещини, условията на суша в източната част на Австралия и горските пожари в цялата страна", казва Аманда Маккензи от "Клаймит каунсъл", допълвайки, че сезонът е поредният пример за последствията от климатичните промени.

Горските пожари в Австралия започнаха по-рано, бяха по-продължителни и засегнаха райони, които обикновено не застрашават - дъждовните гори в Тасмания и Куинсланд.

Силните валежи и наводненията в края на януари и началото на февруари нанесоха непоправими щети в северната част на Куинсланд.

Жегата в рекордно горещото лято беше толкова голяма, че на места плодовете се сготвяха, докато още висят по дърветата.

"Лятото в Австралия обикновено се свързва с разпускане - барбекюта на открито и лениви дни на плажа. "Адските" температури на места обаче го превърнаха в сезон на тревожност", казва Аманда Маккензи.встъпването в длъжност на новоизбрания канцлер на Германия - Адолф Хитлер и дало тон на всяко друго неонацистко шествие, състояло се след него? С транспаранти, съдържащи кодови думи и преработени символи, тласкащи към омраза срещу членове на нашето общество, които се различават по етнос, сексуалност, религия, цвят и произход? Или заставайки рамо до рамо с крайнодесни организации и отделни индивиди, обсебени от мисълта, че нечий живот и нечии права стоят по-ниско от техните?

В ден като 3 март, превърнал се в символ на свободата, из старозагорските улици триумфира шествие, показващо, че извоюваната от нашите предци "свобода" днес се е превърнала в привилегия за едни, които необезпокоявано могат да злоупотребява с нея. При положение, че България е вкусила горчивия опит на тоталитаризма, за мен остава необяснимо защо все още гледаме с надежда за по-добро бъдеще към него. Факторите за формиране на крайнодесни мнения са много - неправилно поставени акценти в образованието, глад за идеали, общество, което възпитава в предубеденост, медийна немарливост, икономическа несигурност, политически популизъм и др. Често забравяме да поглеждаме към историята като учител и така резултатите от гореспоменатите фактори си остават неясни. Точно заради това искам да завърша този текст с намигване, цитирайки думите на Йозеф Гьобелс, министърът на пропагандата на Третия райх:

"Историята никога не се повтаря. Тя, като всяко творчество, е с неизчерпаема фантазия и възможности. Всичко в нея обаче върви по едни и същи закони и поради това, че народите или хората не съблюдават тези исторически закони, често резултатите си приличат."

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види