Снимка: Andrés Gerlotti

Гуайдо призовава венецуелския парламент да обяви извънредно положение

Опозиционният лидер Хуан Гуайдо призова парламентът да обяви извънредно положение, за да позволи влизането на хуманитарна помощ в страната. 

Освен това Гуайдо призова гражданите да излязат на протести, "защото този режим оставя венецуелци да умират". Той призова силите за сигурност да престанат "да прикриват диктатора", визирайки президента Николас Мадуро.

Голяма част от Венецуела е без ток от четвъртък вечерта. Гражданите нямат осветление, вода, средства за транспорт и комуникации и имат все по-големи затруднения в снабдяването с необходимите стоки и продукти, отбелязва АФП. Най-малко 15 болни вече загинаха в болниците, които рядко имат функциониращ генератор на електричество.

"Утре ще поискам от парламента да обяви извънредно положение, за да позволи достъпа на хуманитарна помощ" в страната, обяви Гуайдо. Това ще позволи и да се поиска международна помощ, добави той. "Трябва да се заемем веднага с тази катастрофа", подчерта опозиционният лидер, който се самообяви за временно изпълняващ длъжността президент на страната.

Липсата на електричество премина символичната граница от 72 часа, отбелязва АФП.

Министърът на информацията Хорхе Родригес обяви, че училищните занятия утре се отменят. Няма да работят и търговските компании, предаде Ройтерс. Това е второто подобно съобщение от началото на спирането на тока.

Бежанците от Венецуела намират нови пътища, за да достигат до Бразилия, въпреки забраната на Каракас за пресичане на границата, предаде телевизия "Глобу", цитирана от ТАСС. В района действат мрежа от нелегални маршрути и трафиканти.

Страни от Групата от Лима обвиниха "нелегитимния режим на Николас Мадуро" за проблемите с електроенергията. Документът е подписан от Аржентина, Бразилия, Гватемала, Канада, Колумбия, Коста Рика, Панама, Парагвай, Перу, Хондурас и Чили. Според тях ситуацията "само потвърждава съществуването и мащабите на хуманитарната криза, която режимът на Мадуро отказва да признае".

 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види