Дървото от Тенере

Преди векове районът на днешно Тенере в северен Нигер е бил морско дъно, а след отдръпването на водата на нейно място се настанява тропическа гора. Самотното дърво на Тенере, което е познато днес, е едно от множеството дървета в гъстата гора, в която ловуват първите хора там. Преди около 60 хиляди години те се установяват трайно в местността и техни сечива, както и рисунки в пещери могат да бъдат намерени там и в наши дни.

С времето обаче промяна в климата лека-полека обезводнява Тенере и го превръща в пустиня, а хората и животните го напускат. Дърветата обаче нямат този шанс.

Гората лека-полека изчезва под пясъците на Сахара, докато накрая от нея остава едно-единствено дърво. И то се приспособява по наистина удивителен към тежките условия в пустинята. Корените му са невероятно дълги и здрави, за да могат да проникват на почти 40 метра надолу в земята в търсене на вода.

Дървото е единственият признак на живот по пътя на керваните и това е причината местните номадски племена да го почитат много. Те го считат за дърво, което символизира живота само по себе си и никога не взимат дървесина от него за огрев, нито дават на камилите си да пасат от листата му.

Дървото се извисява самотно сред пустинния пейзаж, като надежда и ориентир за керваните в продължение на векове. Тази легендарна акация е считана за най-изолираното дърво в света - толкова е самотно, че в радиус от 400 километра няма друго.

Краят на това чудо на природата обаче е повече от циничен. През 1973 г. то е съборено от пиян либийски шофьор на камион, а останките му са преместени в Националния музей на Нигер. В наши дни на негово място се извисява метална реплика. Защото истинското дърво вече го няма, но хората все още имат нужда от надеждата.

Историята на дървото е в основата на клипа на френското дуо Ibeyi в едно наистина красиво видео.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види