Снимка: Artem Bali

Как да изградите добро самочувствие

Може би всички биха искали да имат високо самочувствие, но отглеждането му понякога е ужасно трудно. Психологът Гай Уинч предлага няколко трика, които да ни помогнат да вирнем носове, защото когато имаме по-високо самочувствие, не само, че се чувстваме по-добре, но и ставаме по-устойчиви.

Изследванията показват, че когато имаме високо самочувствие, е по-вероятно емоционални рани от отхвърляне или провал да бъдат по-малко болезнени, както и да се възстановяваме по-бързо от тях. Също така сме по-малко уязвими към тревожност и отделяме по-малко кортизол (хормон на стреса).

Обаче колкото и прекрасно да е високото самочувствие, се оказва, че това хич не е лесна задача. Част от проблема е, че самочувствието ни е по-скоро променлива величина, тъй като би могло да се променя всеки ден, че даже и всеки час. Освен това то се отнася хем до цялостната ни самооценка, но и до специфичните ни роли в живота: как се оценявам като баща, като спортист, като готвач. И колкото по-значима е за нас дадена роля, толкова по-важна е за самочувствието ни като цяло. Ако някой направи гримаса, когато опитва не особено вкусната вечеря, която сме сготвили, това би наранило самочувствието ни, но ако сме шеф готвач може направо да ни срине, отколкото ако готвим рядко.

Важно е все пак да кажем, че високото самочувствие е полезно, само когато е в умерени дози. Прекалено високото самочувствие – като това на нарцисистите – често е много крехко и със сигурност е доста нездравословно. Такива хора може да се чувстват добре през голяма част от времето, но пък са крайно уязвими към критика и негативни коментари и реагират доста крайно на тях, като по този начин пречат сами на развитието си.

Ако смятате, че самочувствието ви е извън норма и имате нужда от захранване, прочетете 5-те лесни трика и давайте смело напред.

Ползвайте позитивни твърдения, но правилно

Позитивни твърдения като "Ще бъда изключително успешен!" са много популярни откакто се надигна вълната на позитивното мислене, но при тях има един критичен проблем – те карат хората с ниско самочувствие да се чувстват още по-зле. Защо? Защото те са напълно противоположни на вътрешното им усещане за реалността. По ирония, такъв тип твърдения действат по-скоро при хора, които вече имат високо самочувствие. За да ви бъдат полезни, направете ги по-достоверни за себе си, като заместите, например "Ще бъда изключително успешен!" с "Ще продължавам, докато успея!"

Разберете  качествата и компетенциите си и ги развивайте

Самочувствието се изгражда, когато демонстрирате истински способности и постижения в сферите от живота си, които са важни за вас. Ако се чувствате горди от начина, по който готвите, канете по-често гости на вечеря, на които да го демонстрирате. Ако сте добър бегач, запишете се за маратон и тренирайте за него. Накратко - разберете кои са основните ви компетенции и намерете възможности (а защо не и кариера), в които да ги прилагате.

Научете се да приемате комплименти

Когато имате ниска самооценка, не реагирате добре на комплименти – макар че точно тогава имате нужда от тях. Вместо да се отдръпвате, поставете си за цел да приемате комплиментите, макар и да ви карат да се чувствате некомфортно. Най-добрият метод за избягване на този дискомфорт е да си подготвите пакет от отговори спрямо предполагаемите комплименти и да ги използвате автоматично, когато се налага ("Благодаря", "Много мило от твоя страна"). С времето рефлекса на отричане или отхвърляне на комплимента ще изчезне, което от своя страна ще бъде индикация за засилване на самочувствието.

Елимиране на самокритиката

Когато самочувствието ни е ниско, сме склонни да му навредим още повече, като се самокритикуваме – съвсем излишна дейност. Вместо това използвайте състраданието, с което бихте подходили към приятел. Когато вътрешният ви критичен монолог започне, контрирайте го с думите, които бихте казали на свой приятел, за да го успокоите. Така ще се предпазите от унищожителната сила на критиката върху самочувствието ви.

Затвърдете истинската си стойност

Едно от най-полезните упражнения за възстановяване след удар по самочувствието ви започва със списък на качествата ви, които смятате за значими в даден контекст. Ако гаджето ви е зарязало, запишете онези качества, които ви правят добър избор за партньор (лоялност, емоционална стабилност); ако не сте получили повишението в работата, което сте очаквали, запишете съответните качества, които ви правят ценен служител (отговорност, работна етика). След това изберете едно от качествата в списъка и напишете кратко есе (един-два параграфа), което казва защо то е ценно и защо би било оценено от останалите в бъдеще. Правете това упражнение всеки ден за една седмица или всеки път, когато имате нужда от поощряване на самочувствието.

В крайна сметка, както всичко друго, и доброто самочувствие изисква усилия. Но развивайки и поддържайки здравословни емоционални навици, си осигурявате чудесна емоционална и психологическа възвръщаемост на инвестицията. 

по TED

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види