Тухлите на "Сан Петронио"

На централния площад в Болоня се издига едновременно една от най-големите и една от най-странните църкви в света.

Базиликата на "Сан Петронио" е посветена на пазителя на града Сан Петронио, който е бил архиепископ на града през 5 в., а една характерна особеност на тази мащабна сграда веднага се набива на очи. Горната част от нея е направена от тухли, а долната - от мрамор, по който има красиви изображения на сцени от Новия и Стария завет.

Причините за това са няколко, но всичко започва през 1390 г., когато първоначално идеята за сградата е била тя да служи като място за събирания за съдебни заседания или публични събития. Римляните са поддържали подобни постройки, които наподобяват съдебна зала, в която всички влизат от едната страна, а съдията влиза от стая от срещуположната. Християнската църковна архитектура възприема тази концепция и множество църкви са построени в този вид, включително и "Сан Петронио".

Амбицията за един мащабен градеж в Болоня, който да прослави града, е огромна през 14 в. и налага събарянето на 7 сгради на градския площад, за да се разчисти необходимото място. Мащабното дело продължава и през 16 в., когато местните власти решават, че искат да направят църквата дори още по-голяма, за да отговаря на тяхната слава и богатство.

За новият план е нает архитектът Ардуино Аригуци, който проектира свещена сграда, която е по-голяма дори от базиликата Свети Петър в Рим. Според легендата, новината за намеренията на болонци стигат до папа Пий IV, който блокира проекта, като нарежда строеж на друга сграда в близост. Новата сграда е първият дом на Университета на Болоня и остава такъв до 1808 г., когато институцията е преместена в друга сграда. С този ход папата прави така, че базиликата в Рим да остане най-голямата, а тази в Болоня да не достигне никога до желаните размери.  

По-късно проектът за базиликата "Сан Петронио" затъва в липса на средства и конфликти между самите болонци за това как трябва да изглежда фасадата на сградата. Въпреки че тази църква е завършена чак през 1954 г., усилията за нея са си стрували, защото сградата е повече от внушителна - дълга е 132 метра и е широка 66 метра, а  на места сводовете й достигат 50 метра височина.

"Сан Петронио" е най-голямата църква в света, строена с тухли, а долната й мраморна част представя някои от най-добрите творби на известни скулптори като Аспертини и Алфонсо Ломбарди.

Любопитен факт е, че в един от параклисите има фреска от художника от 15 в. Джовани де Модена. Тя изобразява пророка Мохамед, който е измъчван от демони в ада. Изображението е повлияно от "Ад" на Данте Алигиери, но не е добре прието от радикалните мюсюлмани.

То е взето на прицел от ислямистката групировка Ал-Кайда и през 2002 г. петима предполагаеми нейни членове са арестувани, докато планират да взривят базиликата. Още един план за нейното унищожение е предотвратен от италианската полиция през 2006 г.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види