Снимка: Kyle Glenn

Най-секретните места на света

Има места, на които достъпът е силно ограничен, и най-често причините за това са военни или финансови.

Повечето от най-добре охраняваните сгради по света съхраняват или пари, или оръжие, и най-често са държавна собственост. Но това не важи за всички и в този материал ще ви разкажем за по-необичайните сред най-добре пазените места в света.

Архивите на Ватикана

Архивите във Ватикана са собственост на всеки папа, която се предава след смъртта му на неговия наследник.

В тях могат да бъдат намерени тонове история под формата на кореспонденция, укази и счетоводни списъци. Хранилището пази артефакти като писма на европейски монарси и духовни лидери, документация около процесите срещу тамплиерите, оригинали на най-първите преписи на Библията. Освен това там се съхраняват исторически източници като оригинални документи за отлъчването на Мартин Лутер или процесът срещу Галилео Галилей. Предполага се, че Ватиканските архиви съдържат около 35 хил. артефакта, които разказват голяма част от европейската история.

През 17 в. архивите са извадени от състава на Ватиканската библиотека и в продължение на 200 години те са почти недостъпни за учените.

В наши дни учените могат да подадат молба да бъдат допуснати до архивите, но не и в най-тайната част на хранилището. Тя се охранява от прочутата швейцарска стража, а артефактите в нея не са известни.

Със сигурност се знае, че личните документи на ватиканските кардинали са засекретени от 1922 г. насам, а на всеки един папа - от 1939 г. и най-вероятно тези документи са в охраняваната стая.

Желязната планина

Желязната планина е името на внушителна подземна мрежа от коридори и зали през Желязната планина в окръг Бътлър, щата Пенсилвания.

На мястото е имало мина, която е затворена през 50-те, но огромните проходи и тунели във варовиковата скала остават след работниците. Бившата мина има естествените дадености на перфектния трезор, защото всичко ценно в нея може да бъде скрито на 68 метра под земята.

Частна компания придобива мината и я превръща в модерно хранилище с боядисани стени и луминисцентно осветление. Водата от подземното езеро под мината се изпомпва постоянно, за да се запази подходяща температура за съхранение. Това е важно, защото Желязната планина пази множество редки образци на изобразително изкуство, скулптури, ръкописи, филмови и музикални магнетофонни ленти.

Желязната планина разполага с 125 огромни сейфа и 25 по-малки, като се вземе предвид, че едно от големите хранилища е с големина на мол.

Какво точно съдържа съкровищницата на Желязната планина не е известно, а компанията собственик пази в тайна имената на клиентите си.

Тайните сейфове на Мормонската църква

Гранитната планина е голям скален масив над каньона Литъл Котънууд, в щата Юта и изглежда като място, където можете да скриете нещо.

Мястото е в близост е столицата на щата Солт Лейк Сити и отдавна е разработено от сектата на мормоните. Те заселват щата през 19 в. и откриват, че твърдите скали са най-добрият сейф  за тяхната история.

Заради това мормоните са изградили в Гранитната планина едно непревземаемо хранилище на 183 метра навътре в скалата. В него те пазят исторически документи за своята църква, както и семейната история на последователите и лидерите на сектата.

Предполага се, че в сейфовете на Гранитната планина има над 2,4 млн. ролки микрофилми с информация. Поради тази причина, помещенията са строго пазени от охрана, а защитната система включва сензори за топлина и движение.

Планинският комплекс Шайен

Този подземен военен комплекс се намира в окръг Ел Пасо, щата Колорадо и е по-особен с това, че е бил дом на редица американски държавни отдели.

Той е част от военновъздушната база в планината Шайен, но бил използван и като щаб за космическата програма, както и за американския метеорологичен институт. Поради тази причина достъпът за външни лица е строго забранен, тунелът към вътрешността е подсилен, а входът за комплекса е строго охраняван.

Бар 1960

Този бар вероятно е най-охраняваният в света, просто защото се намира в бункер.

И по-точно - намира се на 31 метра под земята в английския секретен комплекс от бункери Бърлингтън в графство Уилтшир.

Барът е построен през Студената война, а вдъхновението за интериора му е дошло от любимия на британските политици и държавни служители служители бар Червения лъв.

Днес най-секретният бар в света носи името "Розата и короната".

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види