Рибарски лодки на плажа в Бийр, Девън, Великобритания

Снимка: iStock

Селищата по света с най-странни имена

Предполага се, че името на един град носи символика, но това не е задължително. В някои случаи хората наименоват мястото, където живеят, по изключително ексцентричен начин. При всички положения обаче би било доста забавно, ако на личната ви карта пише, че сте ог град Защо. Защото така.

Beer | Бийр

Всички си мислим за едно и също – пенливата течност, която свършва с бързината на наличните пари, особено през лятото. Градчето Бира се намира на морския бряг в Девън, Англия. Бира е близо до град Сийтън, има население от 1,317 души и е споменато в английските хроники още през 11. век.

Но не е кръстено на алкохолната напитка бира, въпреки че се пише по същия начин. Името на градчето идва от старата английска дума bearu, която означава горичка. По-онова време около селото е имало гора, а не бира.

Бира дълги векове съществува, благодарение на риболова и производстовото на дантели. Освен това пещерите в околоностите му някога са били използвани от контрабандистите на алкохол. В близост има и изоставен бункер от Втората световна война. Но най-известната забележителносто от Бира е камъкът.

Край града има отворена кариера още от римско време и камъкът от Бира е прочут по света, заради своите качества и жълтеникав цвят. С такъв камък са построени 24 катедрали из цяла Великобритания, включително тази на Сейнт Пол и Уестминстърското абатство

Cool | Куул

Снимка: Wikipedia

Друго е да си готин в Калифорния и 4,100 души от град Готино знаят как е. Градчето се намира в окръг Ел Дорадо, на около 64 км. от град Сакраменто и е създадено като  пощенски офис през 1885 г. По-късно мястото става  транспортна точка от маршрута на златотърсачите по време на Златната треска. По онова време градчето е наричано от тях Кейв Вали.

Името на града като цяло обаче остава мистерия. Някои местни считат, че някакъв битник на име Тод Хаусман е минал през града през 1947 г. и тогава го е измислил, а местните са започнали да го използват. Други твърдят, че градът е наречен на мъж на име Арън Куул, който е живял там по времето на Златната треска. За тази теория  няма исторически източници, които я доказавт.

Fearnot | Фиърнот

Снимка: Wikipedia

Това не е точно град, ами по-скоро квартал на Хъбли, Пенсилвания.  Мястото е заселено като пощенски офис през 1892 г. и остава такъв до затварянето му през 1920 г.

Името, което означава нещо като "не се страхувам/й”, има неясен произход. Счита се, че се дължи на ранните заселници, които били много войнствени и не се страхували да се сбият с който и да е.

Satans Kingdom | Сейтънс Кингдом

Снимка: Wikipedia

Това вероятно си е казал някой измамен, който си е мислил, че купува плодородна земя, а получава камъни. Царството на Сатаната е квартал в град Лестър, щата Върмонт, и се намира близо до бреговете на езерото Дънмор.

Интересното е, че в САЩ има още едно населено място със същото име, но в друг щат. Другото царство на Сатаната днес е част от град Нортфийлд (северно поле-бел.ред.) в щата Масачузец.

Сейтънс Кингдом е заселен през 17. век в разгара на войната на крал Филип (1675–78). Вождът Метаком, наричан от белите крал Филип, повежда въоръжена съпротива срещу нашествениците между 1675–78 г. , но войната завършва с пълния му разгром. Заселниците наричат селището си Царстовото на Сатаната, защото постоянно са нападани от бойците на Метаком по време на конфликта.

Whynot | Уайнот

Снимка: Wikipedia

Това селище в окръг Рандолф в, Северна Каролина, е познато и като Грънчарската магистрала на щата. Мястото концентрира голям брой занаятчии и магазинчетата за грънчарски изделия.

Градчето с име Защоне е заселено през 18. век и първоначално се е казвало Уай нот (Защо не).

Според местната легенда хората са спорили за името и накрая някой е казал: "Защо не кръстим града "Защо не” и да си ходим в къщи?”.

Гениално, нали?

Why | Уай

Снимка: Wikipedia

Тази малка общност в окръг Пима, в щата Аризона, се нарича Защо, но отговоръта на този въпрос, както винаги, е труден.

Причината за наименуването на града по този начин е малко завъртяна. Защо се намира на място, където се срещали два щатски пътя и пресичането им на картата изглеждало като латинската буква Y, която се произнася "уай”. Според тогавашните закони на Аризона, е трябвало всички градове в щата да имат поне три букви в названието си.

Заради това местните са измислили една игра на думи и вместо буквата Y, са кръстили града си Why, което се произнася по същия начин, но означава "защо?”.

Селището се намира на около 48 километра от мексиканската граница и има неселение от 116 души.

Egg | Ег

Снимка: Wikipedia

Австрийците в това градче едва ли знаят, а надали ги интересува, че на английски името на селището им означа Яйце.

Ег се намира в красивата Брегензска гора, в австрийския район Брегенз.

Frankenstein | Франкенщайн

Снимка: Wikipedia

Това градче с име на литературен герой се намира в шата Мисури. Пощенски офис с името Франкенщайн е основан през 1893 г. на 20 километра от Джеферсън Сити и функционира като такъв до 1921 г.

Името на селището и тук не е много ясна. Смята се, че вероятно не произлиза от названието на героя на Мери Шели, ами от името на един от основателите на града - Годфрид Франкен.

Monster | Монстър

Снимка: Sabine Birgels

Това градче с име на чудовище се намира в провинция Южна Холандия, на около 10 километра от Хага.

Населението на градчето е 11 хил. души и като цяло град Чудовище просперира чудесно, защото от 2004 г. става център на отделна община, която покрива територия от 20.15 km²

 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види