Столицата на близнаците

Населението на народа Йоруба в югозападна Нигерия от векове се изхранва основно със земеделие. За такъв тип поминък винаги е била нужна работна ръка, затова и плодовитоста на жените в техните земи е от огромно значение. Поради това появата на близнаци винаги се е считала за подарък от боговете, а боговете често правят такива подаръци на Йоруба. В малко семейства в техния град Игбо-Ора никога не е имало близнаци.

Игбо-ора се намира на 80 километра от столицата Лагос и има население от 92 хил. души. Освен това още на входа на града има табела, която информира, че това е "Земята на близнаците".

Броят на родените бебета-близнаци в града наистина е смайващ, а причината за това остава неясна за учените. Най-разпространената теория е, че големият процент близнаци се дължи на традиционната храна, която консумират местните жени.

Изследване на болницата към университета в Лагос допуска, че е възможно да има връзка между любимата храна на местните жени – грудката на растението касава, и факта, че много от тях раждат близнаци. Предположението е направено на база на открити големи количества определен химикал в местните жени, който може да бъде намерен и в кората на грудката на касава.

Любопитен факт е, че не просто Игбо-Ора е световната столица на близнаците, ами цялата държава Нигерия е дом на най-много близнаци по света. Въпреки това Игбо-Ора не е прецедент, защото подобни феномени са наблюдавани също в индийския град Кодинджи и бразилския Кяндидо Годой.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види