Снимки: Amusing Planet

Най-старият мост в света

Гирсу е един от най-древните, познати на историята градове, като неговата история датира от преди почти 5000 години. Този шумерски град процъфтява като столица на кралство Лагаш и остава религиозен център за поклонение на шумерския бог Нингирсу дълго след политическия упадък на страната. 

Най-важните археологически открития за шумерската цивилизация са направени в този град. В руините на Гирсу са намерени прочутите глинени плочки, върху които шумерите са записвали важна информация за техните икономически и административни дейности.  

Първите разкопки в Гирсу са направени от французите през 1877 г., но те повече нанасят вреда, защото по онова време техниките и правилата за запазване на археологически обекти още не са познати. Французите отнасят около 4000 шумерски плочки със себе си, а след тях идват търсачите на съкровища и обикновените крадци. Те ошушкват каквото е останало и така още около 35-40 хил. плочки попадат на черния пазар.

Мостът на Гирсу е открит през 1929 г. и първоначално археолозите се съмняват дали останките са от храм, язовир или система за водна регулация. В последните години стана ясно, че руините принадлежат на мост, от изпечени глинени тухли, под който е минавал плавателен канал.

Обектът не е в добро състояние, защото около един век е бил оставен на съдбата, без да има план за съхранението на тази реликва на 4000 години.

Днес град Гирсу се нарича Тело и се намира между Багдад и Басра в Ирак и там Британският музей развива активна дейност за съхранението му. Междувременно местните са обучавани как да опазят историческото си наследство и те очевидно постигат успех, защото вече има планове за възстановяването на моста като част от обучителната програма.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види