Снимка: Niki Sanders

10 вредни стереотипа за мъжете и жените

Колкото и да не ни се иска, всички живеем и мислим по някакви стереотипи. Разбира се, тази склонност зависи от редица фактори – местоживеене, образование, религия и други. Но разделението "мъжко" и "женско" се среща почти навсякъде – от умствените способности на дадения пол, през професията, та чак до начина им на обличане. 

Нека разгледаме най-разпространените заблуди за това как се градят хетеросексуалните взаимоотношения и какво е "типичното" поведение за мъже и жени в тях. Защото ако не искаме да ставаме жертва на стереотипите (или да превърнем своя партньор в такава), то е важно да разберем как функционират те и до каква степен вредят на нашата връзка.

Външният вид е най-важен

Казват, че мъжът трябва да е малко по-красив от маймуна или по-просто казано – да е силен, миризлив и космат. И тук, ако не става въпрос за вписване в някакви стандарти. Както при мъжете, така и при жените, каноните за външност са строго регламентирани. В началото на всяка връзка всеки един от нас си носи куфарчето с правила "как (не) трябва да изглежда една жена" и "как (не) трябва да изглежда един мъж". Жените се проверяват за качество и степен на гримиране, килограми и височина, и ако резултатът е незадоволителен, то жената моментално губи своята женственост и привлекателност.

Мъжете също се оценяват доста крайно. Ако мъжът не спазва канонa за "мъжество" и избира да полага грижи за външния си вид (прическа, маникюр, екстравагантно облекло), то в някои патриархални общества, каквото е нашето, няма да се гледа с добро око на него.

В крайна сметка жертви на стереотипите за мъжественост стават мъжете, а за женственост – жените. А практиката показва, че противоположният пол не съди толкова жестоко външния вид на партньора си – никой не очаква от нас да имаме аполонско тяло или пък да ходим с най-изрязаните бикини на плажа.

Всички жени искат деца

Опцията "искам дете" не е изначално зададена нито при жените, нито при мъжете. Естествено, веднага може да се поспори от личен опит как майчинското начало е неопровержимо, но това не променя факта – не всички хора искат деца и полът тук не влияе по никакъв начин.

Българското общество е патриархално и думите "дете" плюс "майчинство" веднага вдига рейтинга на една жена. Но това може да работи и в обратната посока – на жените съзнателно и подсъзнателно се внедрява, че не е толкова важно да се развиваш професионално, колкото е препоръчително да станеш майка.

Но истината е, че мъжете много по-рано и по-силно изпитват чувството да станат бащи, но не си признават, за да не изглежда това като проява на слабост.

Интересен факт, в следствие на всички стереотипи е, че при по-голяма част от разводите, децата се отсъждат в полза на майката, макар това не винаги е най-разумното решение.

Мъжете искат секс, жените – любов

Това твърдение се среща под много форми в народния фолклор – предимно се говори за "физиологичните" потребности при мъжете и "романтичните" – при жените. И ако трябва да се каже най-просто – порното е за момчета, а любовните романи – ясно при кого отиват.

Така се създават рамки, в които мъжете правят секс без никакви чувства, а жените го практикуват само "по любов". В съвременния свят обаче те биват разбити – жените имат право свободно да разполагат с телата си, да не се омъжват след всяко съвокопляване и даже, о, ужас, да предлагат на мъже да преспят само за една вечер. Обаче последните не са свикнали с новите поведенчески модели на съвременната жена и доста често изпитват дискомфорт. Да не говорим за това, че все още, ако една дама бъде по-пряма, то надали ще се говори много мило по неин адрес.

Жените говорят с намеци – много често тяхното "не" означава "да"

В интернет могат да се намерят цели списъци с това "какво говори жената" и "всъщност какво има предвид". При мъжете е наопаки – нормата е, че са прями, без увъртания и без двойни смисли. Излиза, че всички стават заложници на този начин на говорене, който е приет за дадения пол.

Например, ако една жена казва кратко и ясно "не", то следвайки стереотипите, може да се приеме като кокетливо "да". Така партньорите трудно стигат до компромисен вариант – мъжете все се опитват да четат между редовете, а жените на свой ред възприемат мъжката реч като едномерна и скучна. Неспособността да разбираш партньора си може сериозно да обтегне взаимоотношенията, затова трябва да се опитваме да не усложняваме нещата излишно.

Жените обичат богати мъже

Факт е, че в някои култури мъжете купували годениците си, но в случая невястата сама се продава. Мъжът е потребител, а жената – обект на консумация. Съответно, колкото по-богат е един мъж, толкова повече възможности за консумация има. Този стереотип има и друга страна – да се вменява на мъжете, че трябва да издържат половинката си. И след като двамата имат някакви отношения, се подразбира, че жената може да употребява финансовите ресурси на мъжа.

Разбира се не всички двойки процедират по този начин. Но дори на подсъзнателно ниво хората влизат в тази рамка, където мъжът трябва да изкарва повече пари, за да издържа семейството, а жената си го е заслужила, защото е... ами, жена.

Всички жени мечтаят да минат под венчилото

С други думи този стереотип може да се представи по следния начин: всички жени си представят: "как да го подлъжа, за да ми предложи брак", а мъжете – "как да я задържа, ама без да се женим". Като се започне от родителския натиск и се мине през обществения, на една жена постоянно се всява страхът да не остане "стара мома". В случая обаче този стереотип се поддържа най-силно от самите жени, които тихо осъждат онези, които не бързат да свиват "семейно гнездо".

Като говорим за мъжете, то от тях се очаква да направят предложението – нужда, която те не изпитват, но им е наложена от традициите. Този стереотип на фона на останалите е жив и не мисли да се предава лесно.

Мъжете не могат да се грижат за деца

И макар в редица страни бащите да излизат "по майчинство", в България все още съществува схващането, че гледането на деца е женска работа. Този стереотип осъжда разбирането за бащинство като изважда мъжа от всекидневните грижи за детето. Възпитаването остава под владението на жената.

Докато бащите биват поощрявани, че от време на време сменят някоя друга пелена и разхождат бебето за 2-3 часа през почивните дни. А ако един мъж избере да излезе по бащинство и да зареже работата си, то болшинството ще си кажат, че сигурно е луд.

Уви, стереотипите диктуват своите правила и пречат на всяка една двойка да измисли вариант, който ще бъде удобен именно в техния частен случай. Все пак гледането на деца не е проста задача, но е постижима както от жени, така и от мъже.

Кариерата е важна за мъжете, семейството – за жените

С това твърдение се вменява еднозначен и полово маркиран ориентир в жизнените стремежи на хората, които до момента са съществували в автономен режим. Единият изкарва пари, а другата – пази семейното огнище. При това и двамата трябва да бъдат доволни от положението, в което се намират – доказано е, че в природата мъжете и жените се удовлетворяват от различни неща. И ако семейното огнище е "женското щастие", за което са писали и пишат до днес в женските романи, то за "мъжкото щастие" никъде не се споменава – неговата работа е да бъде силен и да има финансови успехи. Следвайки този стереотип на жената често пожелават уют в дома, а на мъжа – професионално развитие. 

Но ако има жена, която се изкачва по стълбичката на кариерното развитие, и мъж, който предпочита дома и децата, то в най-добрия случай те се възприемат за изключения, а в най-лошия – като "кариеристка" и "мъж под чехъл".

Мъжете са рационални, жените - емоционални

Стереотипът казва, че вродената степен на емоционалност у двата пола не е пропорционална. Както логиката при мъжете, така и емоционалността при жените, се обяснява в различното устройство на мозъка и развитието на двете полукълба. Но нещата няма да станат по-прости, ако сляпо се доверяваме на това твърдение.

Първо, още от деца проявата на каквато и да е било емоционалност при мъжете е тема табу. Най-малкото, за да не чуят по свой адрес "не се дръж като момиче". Второ, жените още от малки трябва да живеят с присъдата, че винаги действат и реагират без грам логика. Това само може да доведе до напълно неразбирателство между партньорите и липса на каквато и да е било откритост помежду им.

Жените винаги се опитват да променят мъжете

При това жените го правят по определен начин, така че да изкарват половинката си извън релси. За да се прави нещо или не, жените прилагат постоянство, упоритост и доста често се стига до истерия и сълзи. Макар и да звучи смешно, този стереотип може да доведе до това мъжът да посегне на жена си и то, защото просто е прекалила. Все пак знаем, че жените са способни на подобно нещо.

И обратното – приемайки този стереотип, жените използват сълзи и други некоструктивни методи за разговор, само защото смятат, че им е позволено. А всъщност, ако се погледне отстрани, тази неуравновесеност и егоизъм могат да бъдат присъщи на всеки един от нас и полът тук няма значение. 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види