Снимка: Wiki-travel

Няма друго място като Якутск

Якутия е огромен район в североизточна Русия, който предлага възможно най-тежките условия за живот на планетата. Територията с големината на Индия, но с много малко население, е на 450 километра от арктическия кръг и климатът там е субарктичен. Това означава, че средната температура през зимата е -40 градуса и е наистина чудо, че в толкова тежки климатични условия не просто живеят хора, но съществува цял град.

Якутск е столицата на Якутия с население от около 270 хил. души и този град е официално най-студеният на планетата. Въпреки това древните имяктки са се заселили по река Лена още от Неолита. Техните наследници якутите заселват района през 13. и 14. век, като с времето принудително са развили изумителни способности да устояват на студа. Първите руснаци, които стигат до района, са войниците на Пьотр Бекетов, които построяват военен пост през 17. век, но нищо повече не се случва.

През 19. век в Якутск са открити богати залежи на злато и сребро и това води до разрастване на селището в град. По времето на Сталин из цял Сибир са построени съветски лагери за политически затворници и с техния труд градът се индустриализира.

Преди пътуването от Москва до Якутск е отнемало 3 месеца, а сега в града има 2 летища, като полетите се съобразяват с неприятните климатични условия. С кола или автобус пътуването е значително по-сложно и трябва да се има предвид фактът, че река Лена е проходима само през лятото. През зимата пък ледът е толкова дебел, че хората карат колите си върху него. 

Интересен факт е, че в тази част от света, все пак има кратко лято. Лошото е, че освен много кратко, то е и изключително топло и влажно, което пък означва, че по това време от годината е пълно с комари.

Якутск е мястото с най-голяма температурна амплитуда, защото през лятото температурите често са над 30 градуса. През зимата пък е толкова студено, че хората се опаковат в дрехи буквално от главата до петите, защото вероятността от измръзване на пръсти или нос е истинска.

През зимата хората гледат изобщо да не излизат от домовете си или да го правят с коли и таксита. В този смисъл, в Якутск със сигурност няма хора, които се шляят по улицата. Там земята е толкова замръзнала, че повечето сгради не са построени на земята, ами са издигнати върху бетонени колони. Най-ниската температура, измерена някога в Якутск е −64.4 °C на 5 февруари 1891 г., а най-горещо е било на 17 юли 2011 г., когато термометрите са показвали +38.4 °C.

Причината все още да има хора в Якутск са невероятно богатите залежи на скъпоценни метали, диаманти и горива. 99% от диамантите на Русия и 20% от мините за тези скъпоценни камъни по света са в Якутск, затова и градът разполага с кина, опера, няколко музея и всичко необходимо за жителите му да живеят добре. Единственото, което не могат да си купят, е по-добро време.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види