Снимка: Avik Saha

В Индия има 21 милиона нежелани момичета, защото техните родители са искали да имат син

Около 21 милиона момичета в Индия са нежелани и получават по-малко средства, защото техните родители са искали да имат син, обяви днес индийското правителство.

Тази констатация се съдържа в годишния преглед на състоянието на индийската икономика. В него тази година има цяла глава, посветена на въпроса с жените. Това се случва за първи път. Главата е наречена "Аз също", както и международната кампания срещу сексуалните посегателства над жените, а документът е с розова корица. 

Индия е на път да си върне позицията на най-бързо растящата икономика в света, но това икономическо развитие не е противоотрова на несиметричното съотношение между половете в страната, на липсата на жени на пазара на труда и на слабото използване на противозачатъчни средства, се констатира в анализа. В него се казва, че в Индия въпреки забраната продължават да се правят аборти на полов принцип, при които се абортират момичета. Освен това родителите не се отказват да зачеват, докато не им се роди син и това е довело до 21 милиона нежелани момичета, получаващи по-малко средства от родителите си, само защото не са синовете, които родителите им са искали толкова много, се казва в проучването.

Много родители в Индия предпочитат да имат син, защото синовете могат да наследяват имуществото, докато за дъщерите трябва да се плаща зестра, когато се омъжват.

Само 24 процента от жените в Индия са работели в периода 2015 г. - 2016 г. и почти 47 процента от жените не използват никакви противозачатъчни, се посочва в проучването. В него се отправя призив срамната категория на нежеланите момичета скоро да остане в миналото.

Анализатори приветстваха изводите в доклада по отношение на жените, но призоваха за повече действия от страна на правителството за гарантиране на равни права на жените. Те казаха, че трябва да се положат и повече усилия за намаляване на насилието срещу жени. Анализатори припомнят и че близо две трети от индийските жени, завършили колеж, нямат работа. Според данни на Световната банка нивото на участие на жените в пазара на труда в Индия е сред най-ниските в света.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види