Снимка: Guliver/Getty Images

Кралицата на рокендрола празнува велики 78 години

Днес един от най-мощните гласове в света става на цели 78 години, но да ви кажа, хич не му личат. Ако не сте се досетили вече, става дума за Тина Търнър, чието истинско име е Анна Мей Бълок, макар че първият й запис е през 1958 г. с името Литъл Ан. Нека просто я наричаме Тина, защото така завинаги ще бъде известна - това бълбукащо от енергия момиче, родено в САЩ, понастоящем гражданин на Швейцария, родена баптистка, но в наши дни официално будистка. Изобщо нищо не е такова, каквото е било по начало, защото статичността е за обикновените хора, не за нея.

Това не е материал, в който ще наблегна на дългите й (но наистина удивителни!) крака или побоищата, които бившият й съпруг Айк Търнър й нанася редовно, много се е писало и говорило по тези два въпроса, а има още толкова други любопитни факти, които си заслужават да бъдат отбелязани.

Когато си известна като Кралицата на рокендрола, най-успялата жена в рока с цели осем Грами, безброй продадени албуми и билети за турнета, хората си мислят, че животът ти е цветя и рози. Никой обаче не се досеща, че когато напуска мъжа си след 16 години брак (първа смела стъпка!), тя е с няколко цента в джоба (втора такава) и без никаква идея как ще изкарва пари без Айк, с когото досега са имали успешна кариера заедно, а соловата такава е доста по-рискована. През 1993 г. пише книга  за живота си и признава, че когато й е било най-трудно, е осъзнала, че трябва да отговаря сама за себе си и че никой няма способността, а и задължението да я спаси. Това много ми хареса и съм го запомнила ясно, защото е урок по кураж.

След много трудности през 1984 г. Тина доказва на света, че няма намерение да е последна на опашката, тъкмо напротив – приготвила е соловия албум Private Dancer, играе главна роля в "Лудия Макс", а десетилетие по-късно саундтракът към един от най-известните филми – "Джеймс Бонд" е неин – Golden eye. Успехът обаче не изключва любовта и Тина намира своята половинка, много по-млада от нея и с три години по-голяма от най-големия й син. Наскоро тя се омъжи за Ъруин Бах в официална будистка церемония с много отбрани гости, сред които и Опра, пред която признава:

Направих много и спрях навреме. Не се ограничавам, здрава съм и имам щастлив брак, правя всичко семейството ми да е добре. Моята цел е да давам на хората истината и да помагам колкото е възможно. Това е най-доброто, което мога да направя сега.

Толкова много съм се възхищавала на Тина, че не се бях замисляла, че най-вероятно и тя има жена, на която иска да прилича. Не знам дали някога бихте се досетили коя е тя, аз разбрах от интервюто й пред Майкъл Уолъс от 1996 г., когато признава, че Джаки Онасис е нейната кралица и идол с целия си финес, аристократизъм, красота и сила на духа. Случайно двете се срещат много отдавна и Тина си спомня най-вече това, че Джаки първа й подава ръка и й се усмихва. Две кралици в кратка среща, която оставя следи в двете.

От всички интервюта, които съм гледала с Тина, ми е останало едно усещане за сила и много хумор. Докато я слушах как разказва за случай, в който малко преди да се качи на сцената, бившият й съпруг й разбива носа, тя няма какво да направи и просто излиза и пее, докато кръвта й тече. Замислих се колко трябва да си могъщ, за да разкажеш тази история през смях и един от основните ти съвети към хората е да бъдат смели и да бъдат усмихнати, защото в крайна сметка и най-големите трудности се преодоляват, ако си готов да се бориш.

Сигурно има още поне едно нещо за нея, което би ви учудило – последните години се занимава с проекта Beyond, в който участват една християнка и една будистка. Чудното им трио има албум с духовни послания, църковни песнопения и будистко влияние, което води и до втори албум с детски хор и трети с още един член, този път индийка (а пък първият албум е издаден от туркиня, за да стане още по-космополитно). От рокендрол до духовни послания  - Тина е пълна с изненади и нищо чудно да предстоят още такива!

За финал един цитат от Кралицата на рокендрола, към който може да се връщате при остра нужда от кураж:

Понякога трябва да пуснете всичко, за да се изчистите душевно. Ако не сте щастливи с нещо, каквото и да е, отървете се от него. Защото само когато сте свободни, само тогава креативността и истинската ви същност ще могат да се реализират.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види