Версиите за първата екзекутирана американка сериен убиец

В началото на 20. век двойката Фишър държи хотел "Шеста миля" в близост до Чарлстън. След известно време обаче пътниците, които минават по тази отсечка, започват да изчезват. През 1820 г., точно преди 200 години, Лавиния и съпругът ѝ са обесени по обвинение в грабеж. Все още на тези места на туристите се разказва смразяваща легенда за съпрузите маниаци и булката, която отива на бесилото в сватбената си рокля. Каква част от тези легенди са наистина реални е много трудно да се разбере, особено поради факта, че съществуват няколко версии за състоялите се трагични събития.

Един от най-широко тиражираните варианти, прилича на сценарий на филм на ужасите или трилър с елементи на ужаси. Според него двойката е проучвала какво работят пътуващите и отсядащи в хотела посетители, след което им е поднасяла отровен чай. Жертвите умирали почти веднага и често в съня си, а ако това не се случило, те били упоени и лишени от всякакви защитни реакции и съпругът лесно се справял с тях. Според някои от версиите подземието на хотела било мястото, където се случвали по-жестоките убийства. Твърди се, че свидетелства, описващи подобни сцени, е дал единственият оцелял гост - Джон Пийпълс.

Неговата история на оцеляването е следната – той пристига късно вечерта в хотел "Шеста миля“ и иска да пренощува там. Първоначално домакините му казват, че няма как да го настанят, защото няма свободни стаи, но той все пак остава да вечеря там. Докато се храни, той споделя компанията на собственичката на хотела и ѝ разказва, че е спечелил добра сума във връзка с бизнеса си. След това неочаквано се намира стая за него, а приветливата домакиня му носи чаша чай като комплимент от хотела. Мъжът, за негово щастие, мразел чая и за да не обиди домакинята, неусетно излял съдържанието на чашата в най-близката саксия. През нощта той бързо съжалил за своята откровеност, защото преценил, че в тези бурни времена трябва да внимава. Въпреки че се опитвал да остане буден, се унесъл, след което се събудил и с ужас установил, че леглото му, под действието на някакъв странен механизъм, се спуска към пода. Гостът скочил през прозореца и отишъл в полицията, където сигнализирал за това, което му се е случило, което накарало властите да извършат претърсване на хотела. Твърди се, че в мазето са открити множество съоръжения за измъчване и умъртвяване на жертвите. Съответно – съпрузите-маниаци били незабавно аретувани.

Лавиния Фишър е задържана в Чарлстън преди екзекуцията. Според законите на Южна Каролина, омъжените жени не могат да бъдат екзекутирани по това време. Тя пожелала да се възползва от това правило, но съдията отказва, защото се предвиждало съпругът ѝ да бъде екзекутиран преди нея, а това правило не важало за вдовиците. Преди екзекуцията Лавиния прави нещо много странно – тя облича сватбената си рокля с надеждата, че някой ще поиска да се ожени за нея, за да я спаси от смъртта. Такъв човек обаче не се намира. Лавиния Фишър е много красива жена и може би основателно се надява на подобен развой на събитията. Преди да бъде обесена, тя изкрещава на тълпата "Ако някой от вас има съобщение за дявола, ще го предам". Днес Лавиния Фишър се споменава в огромен брой източници и справочници като първата серийна жена убиец и първата жена престъпник, екзекутирана в Америка. Изследователите обаче не са единодушни.

Макар и тази история да е много интересна и пикантна за разказване, според някои документи хотелът "Шеста миля" е изгорял много преди екзекуцията и процеса. От друга страна буди съмнение частта от историята със сватбената рокля, защото не е ясно как задържан човек би могъл да получи такава докато е в ареста.

Оцелелите документи от разследването по този случай показват, че в мазето на хотела не са открити "множество трупове", а че близо до къщата е намерено гробно място с останките на двама души. Така се ражда и по-романтичната версия на тази история.

Според нея Лавиния е много красива мулатка, в което богатият наследник Джон Фишър се влюбва. За да бъде с нея, той устройва нейното бягство, заедно с майка ѝ, която живее с тях до смъртта си. Именно неин трябва да е единият труп, намерен до хотела. Няколко години по-късно обаче край хотела минава човек, който случайно разпознава Лавиния и решава да изнудва семейството. Тогава съпругът ѝ го застрелва. В тази история Джон Пийпълс е вторият изнудвач, който успява да се спаси и предава семейството на полицията. До момента на екзекуцията съпрузите са неразделни.

Както е видно и трилър версията, и романтичната такава имат множество празноти. От това може да се заключи, че човешката фантазия има нужда да отдъхне именно в колективното създаване на такива сюжети, сякаш за да се успокои, че любовта надминава смъртта, дори да е съпътствана от ужасяващи обстоятелства. Доказателство за това са всички популярни любовни сюжети, които сякаш искат да пренесат това съзидателно човешко чувство отвъд границите на тленния и краен свят.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види