1 / 5
Снимки: Getty Images

Режимът на Франко и неговите жертви

През октомври 2019 г. тялото на испанския диктатор Франко е погребано. Ковчегът му е пренесен от мемориалното гробище в семейното. След смъртта на Франко в Испания, става обичайно да не се припомнят събитията от гражданската война през тридесетте години, за да не се разпали отново враждата, но ексхумацията и повторното погребение на Франко кара много хора да забравят това споразумение и не е изненадващо: през военните години 5% от населението на страната загива, като повечето от жертвите са от псевдовоенните действия на франкистите.

Мнозина не са убити, а хвърлени в затвора без ясни обвинения, и там изтезавани. Отнемат се децата на републиканците или на семейства, заподозрени в симпатии към тях и се предават за отглеждане на „по-благонадеждни“ семейства. Едва в днешно време много от децата, отвлечени от франкистите, узнават истинските си имена и тези на родителите си. Освен това Франко, споделяйки идеите на Хитлер за превъзходството на бялата раса, организира преследване и избиване на циганите - в Испания има много цигански села. Част от циганите са убити, други - изтезавани, изнасилени и ограбени.

Поради тези причини много испанци стават бежанци, заминавайки за Франция, СССР, Мексико или САЩ. Сред хилядите жертви на Франко ние ще споменем имената само на няколко, чийто живот, а понякога и смърт, символизират голямата, обща трагедия.

Федерико Гарсия Лорка

Най-известната жертва на режима на Франко и символ на репресиите, гениалният поет Гарсия Лорка дори не е бил републиканец. Основната му вина е, че той открито протестира срещу циганските погроми: той частично има и цигански произход, близък е с много от жителите на циганските села от детските си години и не може да приеме новината за жестокостите на жандармерията на Франко.

Дълго време привържениците на Франко и техните потомци твърдят, че Лорка изобщо не е разстрелян, а е избягал някъде, като се позовават на факта, че няма намерен труп. След направено искане от аржентинския съд, става известно, че поетът е осъден на смърт. Все още неговото тяло не е намерено и се правят множество опити в откритите масови гробове то да бъде разпознато.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види