Принцеса Даяна (1 юли 1961 - 31 август 1997)

Нейната история на принцеса започва в катедралата "Свети Павел". В един от последните юлски дни на 1981 г. 2,5 хиляди гости и 750 милиона зрители имат възможността да наблюдават сватбената церемония на наследника на английския престол, принц Чарлз, и най-малката дъщеря на граф Спенсър - лейди Даяна. Впоследствие архиепископ Ранси ще каже за този ден: "Именно от подобни събития се раждат приказките.” По презумпция обаче повечето приказки имат щастлив край, докато тази започва стремително, но се развива по неочакван и трагичен начин.

Принцеса Даяна е родена на 01 юли 1961 г. Родителите й се развеждат през 1975 г. Своето образование тя получава в Швейцария и след завръщането си в Англия работи като учител в частна детска градина. Тя привлича вниманието на кралското семейство и приятелството й с принц Чарлз веднага събужда интереса на пресата. Сватбата им, проведена на 29 юли 1981 г. е отразявана по-мащабно от обичайното.  

Нито раждането на двама синове, нито подкрепата на кралското семейство, нито страхът от международен скандал биха могли да спасят брака на принца и принцесата на Уелс. Всеки от съпрузите върви по свой собствен път.

Всяка стъпка на младата двойка беше под контрола на медиите и трудностите, възникнали в отношенията с принц Чарлз, веднага стават публични. Не е възможно спасяването на брака. Разводът е на 28 август 1996 г. След това на Даяна е отказано правото да бъде наричана член на кралското семейство, но титлата принцеса на Уелс е запазена за нея. Въпреки това, в допълнение, тя е наричана още "кралицата на сърцата“, "лейди Ди“ - според първата буква на нейното име "най-фотографираната жена в света“, медиите многократно определят Даяна като "най-известната жена на ХХ век“. Британският премиер Тони Блеър я нарича "народна принцеса“.

Принцеса Даяна има уникалната способност да се вслушва и да бъде съпричастна към страданията на хората, независимо от тяхната националност, религия или социален статус. Тя използва този своя чувствителност в своята благотворителна дейност, която развива и която се превръща в нейно истинско призвание.

Даяна участва активно в благотворителна дейност, лично посещава много безнадеждно болни хора в различни страни по света, води кампании в защита на животните, срещу свръхупотребата на оръжия и др.

Принцеса Даяна загива в автомобилна катастрофа в нощта на 3 август 1997 г. в Париж, когато мерцедесът, в който пътува с приятеля си милиардер Доди Ал-Файед, се блъска в стената на подземен тунел. Трагичната, абсурдна смърт на Даяна предизвика безпрецедентен отговор в целия свят. Погребението на Даяна става повод за нов скандал в британското кралско семейство, което с голямо закъснение дава разрешение за погребението на Даяна в съответствие с предишното й положение. Под натиск на общественото мнение кралица Елизабет е принудена да се съгласи. Според последната воля на принцесата, тя е погребана в имението на семейство Елторп в Нортхемптън, на уединен остров насред езерото. На един от венците, донесен до гробницата на принцесата на Уелс, има надпис, гласи "Роди се лейди, стана принцеса и почина легенда.”

"Даяна не беше светица, тя беше жива личност, много уязвима, въпреки високото си положение", каза брат й, граф Спенсър на погребението на принцесата. Желанието й да прави добро беше нещо детско, сякаш се опитваше за да попълним собствената си, както на нея й изглеждаше, безполезност. Без нейното, дадено от Бог състрадание, бихме били слепи и глухи за пациенти със СПИН, за страданието на бездомните, за непредсказуемите експлозии в мините. “Кралица Елизабет в обръщението си към нацията по време на погребението на Даяна, каза : "Твърдо вярвам, че е необходимо да се поучим от нейния живот, както и от изключителната и емоционална реакция на хората към нейната смърт.“ В онзи далечен септемврийски ден на 1997 г. чувствата на хиляди хора, които се събират, за да си вземат последно сбогом със "своята принцеса“, Елтън Джон изразява в известната песен "Candle in the wind“.

And your footsteps will always fall here

Along England's greenest hills

Your candle's burned out long before

Your legend ever will

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види