Снимка: Getty Images

Честит рожден ден на Камерън Диас

Камерън Мишел Диас е родена в Калифорния, Сан Диего на 30 август 1972 г. Нейната майка е наполовина англичанка, наполовина германка. Камерън не наследява от нея професията й, защото тя работи като брокер. Баща й е кубинец, но е роден и израснал в САЩ и през по-голямата част от живота си работи в петролна компания в САЩ. Той е бил служител на петролната компания в Калифорния. Интересното още е, че по майчина линия Камерън носи и индианска кръв на племето Чероки.

В детските си години Камерън има странни мечти, които нямат нищо общо с киното. Тя е влюбена в животните и поради това домът й прилича на зоологическа градина – там са приютени птици, котки, мишки, змии и други животни. Оттук нататък е лесно да се обясни, че младата Камерън мечтае да стане зоолог.

Тя прекарва повечето си време в компанията на по-голямата си сестра и местните момчета, с които слуша тежка музика. Вместо да се притеснява, нейната майка я подкрепя в изборите й и дори ходят заедно на концерти на Metallica и Ozzy Osbourne. Камерън често посещава нощни клубове и има свой стар Фолксваген. Мечтата й да стане зоолог никога не се сбъдва.

Когато е на 16 години получава предложение за работа в модна агенция. Когато завършва училище, тя заминава за Япония, където работи като модел и успява да печели завидни за възрастта си пари – около две хиляди долара на ден. Лицето й е на кориците на най-известните списания и тя си сътрудничи с марки като Calvin Klein, Coca-Cola, Nivea. Точно по това време, точно както подобава на един супер модел,  тя завързва афера с продуцента Карлос де ла Торе, която продължава почти 5 години.

Истинската й кариера обаче започва едва ли не случайно, когато тя вижда сценария на филма "Маската" на масата на своя мениджър и внезапно решава да се яви на кастинга. Тогава, по закона на същата тази житейска "случайност", получава главната роля. След излизането на филма вече е ясно, че Камерън е една от обещаващите млади актриси на времето си и тепърва пред нея ще се открие пътят на далеч по-големи и предизвикателни роли. Камерън напълно демонстрира комедийния си талант в комедията "Тайната вечеря", снимането на която започна месец след първия дебют. Скоро тя попада в списъка на най-сексапилните филмови звезди в историята на филма.

Междувременно Диас започва да играе в по-сериозни филми, като едновременно взема уроци по актьорско майсторство. Следващата й главна роля е във филма "Усещане на Минесота", където тя играе заедно с Киану Рийвс. На снимачната площадка на този филм тя започна връзка с Мат Дилън, която продължи почти три години. Следват "Сватбата на най-добрия ми приятел" с Джулия Робъртс, а "Ах, тази Мери" се превръща в една от хитовите комедии на десетилетието. "Да бъдеш Джон Малкович" е номиниран за наградата "Златен глобус" и Камерън изкачва стремително своята лична стълбица на славата.

Един от филмите, в който актрисата участва и който предизвика истинска сензация, е "Ванила Скай", за играта си в него тя получава "Златен глобус" за най-добра поддържаща актриса. След участието си в "Ангелите на Чарли", тя се превръща в една от най-високо платените актриси и става втората холивудска актриса след Джулия Робъртс, която получава хонорар от 20 милиона.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види