Лейди Дъф-Гордън и първите ревюта в света на модата

Днес модният подиум е синоним на елегантност, висша мода, креативност. Най-космополитните градове в света се славят със своите дефилета, на които дизайнери показват последните си колекции. Но малцина знаят, че благодарение на своята изобретателност, превъзходен вкус и голяма доза късмет тази гениална идея хрумва на една лондончанка. Ето я историята на лейди Люси Кристиана Дъф-Гордън.

Датата 14 април 1912 г. остава завинаги в съзнанието на лейди Дъф-Гордън. Онези, които я заобикалят в непрогледната нощ, не са нейните модели или клиентки, а група от 12 души, повечето членове на екипажа на потъващия Титаник. Люси Кристиана, нейният съпруг и секретарка са сред щастливците, които оцеляват. Твърди се, че сър Дъф-Гордън подкупва екипажа, за да не вземе повече хора в лодката, проектирана за 40 души. Интересен е поводът, който провокира тези коментари в пресата.

Когато Титаник се блъска в айсберг, сред ледени късове, давещи се хора и целия ужас от случващото се, в спасителна лодка № 1 Люси Дъф-Гордън коментира облеклото на секретарката си, като й казва, че: "има прекрасна нощница". Един от моряците, раздразнен от чутото, я репликира с думите, че докато тя и съпругът й могат да разчитат на богатството си, той и другарите му са изгубили всичко. Тогава сър Дъф-Гордън им предлага по 5 паунда (еквивалент на 486 паунда през 2018 г.), за да разполагат с някакви пари, докато си намерят работа. Впоследствие този жест се възприема и коментира от пресата като подкуп. След приключване на разследването за потъването на лайнера обаче, слуховете са опровергани, но хорската мълва не прощава. До края на живота си шотландският благородник страда заради несправедливо лепнатото му петно. Като последица от всичко това двамата с Люси (Люсил) са герои във всички екранизации на "Титаник", включително и във филма на Джеймс Камерън.

Люси Кристиана Съдърланд се ражда през 1863 г. и има необикновен живот. Тя става първата световноизвестна английска дизайнерка. За да издържа детето си след първи ранен и несполучлив брак, отваря магазин за дрехи в Уест Енд, Лондон. Бизнесът се разраства и в града се появяват още няколко бутика. Постепенно моделите й се усъвършенстват и превръщат в нейна запазена марка. Lucile Ltd обслужва богати клиенти, включително кралски особи, аристократи, театрални звезди. Модната й къща открива филиали в Ню Йорк през 1910 г., следващата година в Париж и в Чикаго през 1915 г.  

Но може би нововъведението, което най-много утвърждава лейди Дъф-Гордън в света на модата, са първите ревюта, на които представя смелите си виждания за дамско облекло – ефирни, освободени от корсети рокли, дълбоки деколтета, прекрасни нощници и халати, изкусително дантелено бельо. Моделите, които ги представят, нарича манекени. Всъщност в началото ревютата се организират на частни партита, които приличат повече на спектакъл с определена тема. Любовта към театъра на лейди Дъф-Гордън я вдъхновява да използва в своите ревюта завеси, светлини и музика, за да предаде нужната атмосфера за колекциите, повлияни от литературата, историята, изобразителното изкуство. На събитията се влиза със специални покани и онези, които имат късмет да присъстват, излизат с подарък – сувенир и програма, която описва представените модели. Освен като създателка на модни тенденции, лейди Дъф-Гордан списва колонки в най-известните модни списания и вестници, като "Harper's Bazaar" и "Good Housekeeping", а коментарите й се следят с най-голям интерес. Освен това нейни модели дамско облекло се появяват в редица филми, каталози за продажби, реклами и други модни списания като "Vogue" и "Vanity Fair".

Лейди Дъф-Гордън успява да постигне големи успехи, но всичко това дължи на усилията, които полага от първия ден в своята работа и на новия вид реклама, който прилага, за да популяризира своята марка. Омъжва се по любов за сър Космо Дъф-Гордън и води луксозен живот, но усетът й за бизнес никога не я напуска, освен това е невероятна късметлийка. Само три години след катастрофата с "Титаник", тя отново се измъкна от смъртта. В разгара на Първата световна война решава да пътува за САЩ с океанския кораб "Лузитания", но се разболява и анулира пътуването. Именно по време на този курс лайнерът е потопен от германско торпедо.

Без съмнение днес моделите, модните подиуми и целият фешън свят трябва да са много благодарни на невероятната лейди Дъф-Гордън.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види