Снимка: Mohamed Nureldin Abdallah

Нарастващото политическо влияние на един генерал е риск за прехода към демокрация в Судан

Майкъл Джорджи от Ройтерс

Намесата в политиката на толкова могъщ военен командир може да подкопае усилията за установяване на демокрация в североизточната африканска страна и да провокира офицерите, които внимателно следят как амбициите му, казват опоненти и западни дипломати.

Дагало, известен като Хемети, е заместник-председател на Преходния военен съвет (ПВС), който управлява Судан след падането на президента Омар Хасан ал Башир през април. За разлика от генерал-лейтенант Абдел Фатах ал Бурхан, лидер на хунтата, Хемети е в центъра на вниманието на медиите и често произнася речи в момент, в който Судан преминава през нестабилен преходен период след 30-годишна диктатура.

"Хемети играе все по-видна роля, надхвърляща основните му правомощия в областта на сигурността. Това показва, че той вероятно има амбиция задълго да играе политическа роля", каза пред Ройтерс един западен дипломат. "Ако Хемети поеме по-открито лидерска роля, това би подкопало ясното искане на обществото за гражданско управление в Судан", добави той.

Той се издига от търговец на добитък в пустинята до един от най-доверените съветници на Башир в страна, където съюзите често се променят. Показал е решителност и умение за задкулисно маневриране. Висок, с внушителна фигура, Хемети, който има канцелария в президентския дворец, е поддържан от Силите за бърза подкрепа (СБП) - страховитите паравоенни бойци, които наброяват десетки хиляди и контролират Хартум. Хемети получи жизнено важна помощ от петролните сили - Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, след като изпрати части от СБП да им помогнат за войната в Йемен. Миналия месец държавите от Персийския залив обещаха на Судан помощи за общо три милиарда долара.

ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ЦЕЛИ СЪЗДАВАТ РИСКОВЕ

Някои суданци са доволни от нарастващата политическа мощ на генерала. Други виждат в него символ на миналото.

Засилва се напрежението между ПВС и алианса на протестиращи и опозиционни групи, който иска властта да бъде бързо предадена на цивилните. Политически анализатори и западни дипломати казват, че на кариерата му може да се противопоставят някои офицери, които смятат, че той незаслужено бързо се е издигнал в армията.

Роден през 1975 г., Хемети е най-младия член на ПВС и за разлика от другите генерали не е учил във военно училище. Успехът му до голяма степен се дължи на близките му връзки с Башир.

Бойците от СБП, въоръжени с пушки, картечници върху пикапи и гранатомети, са по-добре платени от някои военнослужещи. Те са закалени във войната в Дарфур срещу бунтовниците, опълчили се срещу правителството.

"Няма нито един младши или старши офицер, който да приема това, което прави Хемети", казва политическият анализатор Файсал Салех. Но няма признаци за враждебност между СБП и армията. Връзките между лидера на хунтата Бурхан и Хемети изглеждат здрави. "Той се опитва да сътрудничи с армията, колкото е възможно", казва Халид ал Тагани, известен издател на вестник и политически анализатор.

Но това не изключва вероятността от насилие, особено ако Хемети твърдо се бори за консолидиране на своята позиция, смятат западни дипломати и политически анализатори. "Не очаквам да има гражданска война като в Либия или Сирия. Но в дълъг период от време може да се стигне до конфронтация", казва Салех.

ОПИТЕН МАНИПУЛАТОР

Хемети е бил командир на арабските милиции, преобразували се впоследствие в СБП, които бяха обвинявани от правозащитни групи в геноцид във войната в Дарфур, започнала през 2003 г. Правителството на Башир отхвърляше тези твърдения.

Сега Хемети се представя като човек от народа, който може да излекува страната, преживяла много военни бунтове, санкции на САЩ, страдаща от бедност и икономически кризи. Когато през декември избухнаха размирици заради икономическите трудности, Хемети каза, че исканията на протестиращите са законни и заговори против корупцията. Осъзнавайки, че Башир няма да удържи властта, той не позволи неговите сили да участват в репресиите, в които бяха убити десетки демонстранти.

Хемети печели аудиторията, като говори на прост, разговорен арабски език, което се харесва из цял Судан. Той плати заплатите на летищните служители за три месеца, каза на СБП да подгони контрабандистите с брашно и други стоки и предложи помощ на задлъжнелите затворници.

Той се опитва да покаже, че може да се справя и с международната политика. Когато този месец замина за Саудитска Арабия, се срещна с могъщия престолонаследник и каза, че ще подкрепи кралството при всяка заплаха или нападение от съперника му Иран, гласи изявление на СБП. Наскоро Хемети говори близо 20 минути, прекъсвайки поста на рамазана, пред аудитория, включваща висш представител на американското посолство и саудитския посланик, както и местни и чуждестранни медии. Той се изказа в полза на "реалната демокрация. "Демокрацията е консултации [...], това е тя. Ние искаме реална демокрация", каза той в речта си, прекъсвана от аплодисменти и смях. "Искаме човек, който да дойде с избори. Искаме свободни и честни избори", заяви генералът. 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види