Снимка: Getty Images/Guliver

На Зеленски му предстоят битки с враждебно настроения парламент на Украйна

Матиас Уилямс и Павел Политюк от Ройтерс

Още преди новият президент на Украйна Володимир Зеленски да бъде избран, опозиционен лидер замисляше да ограничи правомощията му и да улесни отстраняването му чрез импийчмънт.

Андрий Садовий, който оглавява партията "Самопомощ" - втората по големина опозиционна група в парламента, обяви два дни преди гласуването, че събира подкрепа за парламентарен проектозакон, който да отслаби президентството.

Тази начална атака показва враждебността, която може би очаква 41-годишния комик Зеленски, победил настоящия президент Петро Порошенко на изборите в неделя, въпреки че нямаше политически опит или представителство в парламента.

Очаква се Зеленски да встъпи в длъжност следващия месец. Способността му да работи с Радата (парламента), ще бъде от решаващо значение за оправдаване на очакванията на неговите избиратели и прокарване на реформи, за да продължи получаването на чуждестранна помощ.

Депутати от "Самопомощ" и други партии смятат, че президентът има твърде много правомощия.

"Нека той да има отговорност като другите политически играчи, не може да бъде над закона", заяви за Ройтерс депутатката от "Самопомощ" Оксана Сироид, която е заместник-председател на парламента.

Правомощията на Зеленски ще включват назначаване на ръководителя на държавната служба за сигурност, началника на генералния щаб, генералния прокурор, управителя на централната банка и министрите на външните работи и отбраната.

Парламентът обаче трябва да утвърди всяко назначение, а макар че Зеленски убедително победи настоящия държавен глава на президентските избори и макар че партията му може да спечели най-много места на парламентарните избори през октомври, е малко вероятно тя да спечели категорично мнозинство, показват проучвания на общественото мнение.

Това означава, че може да се наложи той да се съюзи с поне една друга партия, ако иска да изпълни предизборните си обещания и да бъдат утвърдени неговите назначения. Той не е дал да се разбере кои партии е готов да работи.

Враждебността се засилва от предизборното му обещание за законопроект, предвиждащ да бъде отнет имунитетът на депутатите и на самия него от наказателно преследване.

Депутатът от партията на Порошенко Володимир Ариев заяви пред Ройтерс, че е малко вероятно парламентът да подкрепи този ход, защото депутатите се страхуват да не бъдат преследвани при политически вендети.

Зеленски също така има нужда от депутатите, за да прокара законодателство, което е от значение за Международния валутен фонд - най-важния чуждестранен поддръжник на Украйна, като законопроекта за криминализиране на незаконното забогатяване на длъжностни лица.

Стюарт Кълвърхаус, който ръководи изследването на суверенните и фиксираните доходи в "Телимър", каза, че депутатите може да не подкрепят този законопроект до октомври. Това може да доведе до забавяне на отпускането на траншове от МВФ по помощната програма за 3,9 милиарда долара. Следващият се очаква през май.

"Това може да е достатъчно, за да се спука предизборният пазарен балон на Зеленски", каза той.

Печалбите намаляха, след като инвеститорите започнаха да предпочитат Зеленски, а и защото още един кандидат-президент - Юлия Тимошенко, която беше враждебно настроена към някои големи реформи, отпадна от надпреварата.

Политическа парализа

Сироид от "Самопомощ" каза, че нейната партия иска да лиши президента от някои правомощия, включително правото да назначава председателя на Националната комисия за държавно регулиране в сферата на енергетиката и комуналните услуги, който определя цените на енергията с правителството.

"Какво общо имат цените с президента? Днес той (президентът) има влияние - назначава председателя на Националната комисия за държавно регулиране в сферата на енергетиката и комуналните услуги."

Тимошенко, друг опозиционен лидер, кандидатирал се на изборите срещу Зеленски, по-рано също призоваваше за ограничаване на президентските правомощия.

"Може да е необходимо да . . . се определи по-ясно какво може и не може да прави президентът", заяви за Ройтерс депутатът от партията на Тимошенко Олексий Рябчин.

Правителството се ръководи от министър-председателя Володимир Гройсман, който беше назначен от Порошенко. Очаква се той да остане на власт до изборите през октомври. Ако Зеленски спечели достатъчно места в парламента, се очаква да състави ново правителство.

Това означава, че до тези избори може да му бъде трудно да направи някакви значителни промени.

"До парламентарните избори през октомври екипът на г-н Зеленски ще трябва да си осигури подкрепата на различни групи в сегашното законодателно събрание, за да прокарва политики", каза анализаторката Агнес Ортолани от "Икономист интелиджънс юнит".

"Това може да се окаже трудно, тъй като има вероятност част от политическия елит да се опита да парализира президентството на г-н Зеленски."

Зеленски може сега да се опита и да измести за по-рано парламентарните избори, докато популярността му може би е на върхово ниво. Той обаче би могъл да направи това само с благословията на парламента.

"Ако парламентът не подкрепи инициативите на президента, ще бъде много трудно да се обясни на избирателите в Украйна защо не", заяви съветникът на кампанията на Зеленски Дмитро Разумков.

"Това зависи от депутатите. Надявам се, че техният инстинкт за политическо оцеляване ще надделее."

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види