За Андрей Слабаков и другите звезди на политиката

Прехвърлянето от риалити предаване към филмовата индустрия и оттам към парламента и президентството отдавана не е нещо ново. Нито за границите на нашата държава, нито по света. Спортисти стават депутати, оглавяват държавни структури, актьори определят с гласа си разпределението на държавни средства, режисьори решават проблемите с образованието и ако докато четете последното си задавате въпроса кой позволява на некомпетентни в сферата хора да определят концепцията на важни отрасли в управлението, ще ви отговоря накратко – ние.

Ние избираме пожарникарите за премиери и възлагаме на популярните личности от малкия екран задачата да коват закони, защото допускаме грешка, от която същите тези знаменитости се възползват – смесваме адмирацията пред таланта им със сляпата вяра, с раболепното подчинение. Това е дало криле на много звезди, които ни учат как да се храним, какво да обличаме и за кого да гласуваме, без да разбират нещо от диетология, мода или политика.

В културата на знаменитостите ще се проведат и предстоящите избори за Европейски парламент, както стана ясно от листата на ВМРО. На практика няма нищо странно, че режисьорът Андрей Слабаков е припознал националистическите си виждания в партията. Определял е феминизма като замисъл на група грозни девойки, казвал е, че гейовете масово разпространяват СПИН и твърдо против либералните европейски възгледи като забраната за тютюнопушене на обществени места. Защо тогава се кандидатира за европейски депутат?

Самият той казва, че "няма да им цепи басмата" и ще защитава българските интереси. Обещава и да ходи редовно на работа, което би трябвало да звучи като революционно изказване предвид призрачната дейност на някои от колегите му от парламента. Но зад идеологията на ромите, гейовете и феминистките са виновни за положението в държавата, не стоят реални и работещи стратегии.

Попитан за идеите си, Слабаков отсича, че родителите, които не водят децата си на училище, трябва да бъдат в затвора, като не е ясно кой след това ще ги води на училище. С подобни недоизмислени позиции режисьорът ни забавляваше в "Аз обичам България", "ВИП Брадър" и в рекламите за матраци, но когато става дума за политика, е трудно да се смеем. Как човек, който приема образованието за майтап, може да реши проблемите му? Българските интереси наистина имат нужда от защита, но дали това е човекът, който знае какви са българските интереси и е отделил време, за да работи за тях?

Не открих нито една кауза или инициатива, която да е стартирана от загрижения за държавата и нейните страдащи граждани режисьор. За сметка на това интернет изобилства от крайни, непроверени и насаждащи омраза мнения.

Андрей Слабаков, подобно на много преди него, някои по-популярни, други не толкова, е превърнал личното си мнение в обществена кауза и го прави, защото е предразположен от всички нас, зрителите. Хората, които са харесали филмите му, хората, които се смеят на шегите му, хората, които се възхищават на начетеността му. Последователите му в социалните мрежи, присъствието в телевизионните предавания го карат да вярва, че може да влияе върху възгледите на феновете си, въпреки че не живее при едни и същи условия с тези фенове. При липсата на политици, с които може да се свържем, един човек от народа, който познаваме, изглежда правилен избор.

Предстоящите избори за европейски парламент ще се водят в атмосфера на силна дистанция между гласоподавателите и управляващите ги партии, а ГЕРБ, подкрепени от Обединените патриоти, са в най-неизгодна позиция, понеже в момента са на власт и нацията има за какво да недоволства. Затова имат нужда от малко блясък, който да фокусира върху листата им. Имат нужда от популярни лица, които да ни кажат, че не са толкова лоши, за колкото ги мислим.

Идентификацията с проблемите на обикновения човек е ключов способ на политиката и да си признаем, хора в добре облечени костюми, говорещи на неразбираем език не са образ на обикновения българин. Обикновеният българин иска да види човек като себе си, с неговото образование и опит, без да се замисля, че човек като него не би могъл да реши сериозните проблеми в държавата.

Лесно е да се намери някой, който да каже правилните неща, или по-скоро нещата, които хората искат да чуят, а когато тази личност има слава и увереност, става апетитна хапка за изолираните и отблъснати партии.

С настоящото влияние на социалните мрежи лицата от шоубизнеса имат още по-спешна необходимост от билет до планетата Земя, защото са станали склонни да нападат фенове, несподелящи начина им на мислене. Но ще е хубаво, ако тези звезди си спомнят, че нужно да работим упорито и често цял живот не ни стига, за да съберем парите, които получават като хонорар от Биг Брадър, и че се лишаваме, за да посетим концертите или филмите им, преди да ни казват за кого да гласуваме.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види