Снимка: Unian

Порошенко и Зеленски с тест за алкохол и наркотици преди телевизионния дебат

Президентът на Украйна Петро Порошенко и неговият съперник на предстоящия балотаж за нов държавен глава Володимир Зеленски си направиха днес кръвни проби за алкохол и наркотици. Това бе едно от условията, поставено от претендента, за телевизионен дебат между тях преди балотажа на 21 април, което действащият президент прие.

Двамата обаче дадоха кръв за теста в различни лаборатории. Порошенко отиде в лабораторията на стадион "Олимпийски" в Киев - най-голямото спортно съоръжение в страната. Преди процедурата, която бе пряко предавана в YouTube, той подписа декларация, че доброволно дава кръв и че е съгласен резултатът от теста на бъде публикуван.

"Всичко мина много лесно", каза президентът след процедурата. Малко по-късно той каза пред журналисти, че е удовлетворен, че Зеленски е приел предложението му за дебати. "Защото това не е шоу, не е представление, а възможност да се получи информация, отговори за бъдещето на държавата за години, а може би и за десетилетия напред", каза той.

Порошенко обърна внимание на отсъствието на своя съперник, като изрази надежда, че той "ще събере мъжество и ще дойде на дебатите". Президентът обаче още не знаеше, че в същото време Зеленски отиде за аналогичен тест в друга, частна лаборатория, където също го очакваха журналисти. След като даде кръв, претендентът, събрал почти двойно повече гласове в първия тур на изборите от сегашния държавен глава, обеща да оповести резултата от теста след три дни. Той също уточни, че не е отишъл за кръвната проба на стадион "Олимпийски", защото не вярва на тамошната лаборатория. По данни на медиите, медицинската служба на стадиона е под контрола над държавата.

Актьорът комик Володимир Зеленски се оказа изненадващ фаворит в президентската надпревара, след като на първия тур в неделя спечели 30,2 процента от гласовете срещу само 15,95 за Петро Порошенко. Сегашният президент с усилия успя да се класира за балотажа, изпреварвайки минимално третия в надпреварата - бившата украинска премиерка Юлия Тимошенко.

Зеленски, който досега се отказваше от преки дебати с Порошенко, преди два дни пусна, малко изненадващо, видеообръщение в социалната мрежа Телеграм, с което призова президента и свой съперник във втория тур на дебати, но при условие те да се състоят на олимпийския стадион в Киев.

"Вие ме призовавате на дебати, като навярно си мечтаете, че ще избягам. Не, аз не съм Вие през 2014 г. Приемам вашето предизвикателство. Но моето условие е: чакам Ви тук, на спортния комплекс "Олимпийски", дебатите ще протекат пред народа на Украйна", каза Зеленски. Той обаче постави още едно условие - кандидатите за президент да минават през медицински преглед, за да се докаже на народа, че сред тях няма нито алкохолици, нито наркомани.

"На стадион ли? Е, добре, да проведем дебати на стадиона. Очаквам ви, Володимир Олександрович!", отговори почти незабавно Порошенко във видеообръщение, като прие и двете му условия. По-късно Зеленски предложи Юлия Тимошенко да бъде модератор на дебатите, които според украинското законодателство трябва да се състоят в последния петък преди балотажа, тоест на 19 април.

Днес съветникът на Зеленски - Руслан Рябошапко съобщи в пряко телевизионно предаване, че кандидатът от партията "Слуга на народа" ще представи в най-скоро време, още преди втория тур, програмата си за първите 100 дни като държавен глава, както и своя екип. Съветникът обаче не посочи точна дата.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види