Снимка: Getty Images

Хомосексуалната общност в Русия живее в страх заради убийства и "лов на гейове"

Марина Коренева и Ана Смолченко от Франс прес

Групата "Пила" ("Трион"), кръстена на холивудската поредица "Тексаско клане" (в оригинал - "Saw", /"Трион"/), в която сериен убиец играе с жертвите си, обещава в интернет сайта си "малки, много опасни и жестоки подаръци" на много ЛГБТ активисти.

"Това са само заплахи. Престъпления не се извършват така", пише 41-годишната активистка в публикуван във Фейсбук коментар, придружен от снимка на сайта на "Пила".

На 21 юли тялото на Елена Григориева беше открито в храстите в близост до жилището й в Санкт Петербург, надупчено от осем удара с нож в лицето и в гърба.

Смъртта й ужаси хомосексуалната общност в Русия, въпреки че дори близките й признават, че в момента, при сегашното състояние на разследването, нищо не позволява да се свърже убийството с получените смъртни заплахи.

Руската полиция изглежда не смята хомофобията за възможна причина за убийството и намеква, че тя е била убита от приятел по чашка.

Веднага след убийството полицията задържа заподозрян и спомена в комюникето си "личен конфликт" и "асоциалният" начин на живот на Елена Григориева, която "често пиела". След това задържаният беше освободен, а друг заподозрян беше арестуван.

Бездействие на властите

Сайтът на "Пила" остана онлайн около година, публикувайки имена и снимки на мишените си и обещавайки "възнаграждение" на тези, които ги атакуват, преди да бъде блокиран през юли по искане на активистка от Екатеринбург. Закрити бяха и страниците му в месинджъра Телеграм.

Активистите за правата на хомосексуалистите в Русия са свикнали да се сблъскват с враждебност, насилие и понякога убийства, но дори за тях призивите за убийство и "лова на гейове" от група, останала ненаказана, е нова проява на заобикалящата ги омраза.

"Не знам кои са тези хора, но за мен е от значение, че хора с такива идеи в главата живеят сред нас", обяснява пред АФП Михаил Тумасов, чието име също беше в списъка на "Пила". "Много хора биха искали наистина да направят това, с което "Пила" ни заплашва. Сред тях е популярна идеята, че да се убиват хора заради тяхната сексуална ориентация не само е нормално, а и благородно".

Властите не правят почти нищо, за да се противопоставят на тази идея, заявява със съжаление руският активист Игор Кочетков, който се обърна пряко към полицията в публикувано в интернет съобщение: "Ако смятате, че хора като нас не заслужават защита, намерете си друга работа".

Най-големият парадокс: полицейските служби за борба с екстремизма заявиха, че не могат да започнат разследване, защото интернет сайтът на "Пила" е бил блокиран. Активистите виждат в това симптом на по-дълбока криза.

"Пила" е опасна, защото пропагандира омраза. Тя вдъхновява хора да извършват истински престъпления", твърди Алла Чикинда, говорителка на центъра за помощ на хората с ЛГБТ ориентация в Екатеринбург. Този център е получавал заплахи, подобно на други организации.

Също като други активисти, Алла Чикинда предпочита да омаловажава заплахите на "Пила", но нейната организация въпреки това е инсталирала камери за видеонаблюдение в околността.

Чувство за безнаказаност

До 1993 г. хомосексуализмът беше смятан за престъпление в Русия, а до 1999 г. - за психично заболяване. Макар че в големите градове има активни гей-общности, атмосферата е по-напрегната, откакто през 2013 г. Русия прие закон, забраняващ "гей-пропагандата" пред непълнолетни.

На срещата на Г-20 в японския град Осака през юни руският президент Владимир Путин, който постави защитата на семейството и на "традиционните ценности" в центъра на своята политика увери, че в Русия правата на хомосексуалистите се спазват, но също така се изказа иронично за западните страни, в които "изобретиха пет или шест пола".

Виталий Беспалов, редактор на интернет гей-портал, насочен към гей-общността, също не смята, че "Пила" е група на "истински убийци", но смята, че нейните призиви за убийство може да бъдат чути от "откачалки". "Те изпитват истинско чувство за безнаказаност. Знаят, че с това не рискуват нищо".

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види