Снимка: Evaristo Sa

Жаир Болсонаро, "политически некоректният" президент на Бразилия

Луи Жено, Франс прес

Президентът Жаир Болсонаро оправда очакванията на избирателите си във вторник (деня на встъпването му в длъжност) и заяви, че е против "политическата коректност" и "лявата идеология" и обеща да "възстанови реда".

Болсонаро започна четиригодишния си мандат начело на първата сила на Латинска Америка, който ще покаже дали този депутат от крайната десница със скромна кариера има призвание на държавник.

През октомври, въпреки расистките си, женомразки и хомофобски изказвания, той привлече на своя страна 55 процента от бразилците, като им обеща да сложи край на корупцията, насилието и икономическата криза.

Бившият парашутист от армията често изразява без задръжки носталгията си по "оловните години" на военната диктатура (1964-1985 г.).

Болсонаро отрече обаче да е заплаха за демокрацията и след избирането си на 28 октомври обеща, че правителството му "ще защитава конституцията, демокрацията и свободата".

Главният проект на президента с пронизващи сини очи е либерализиране на режима за носене на оръжия, което ще позволи на "свестните хора" сами да раздават правосъдие.

Той потвърди във вторник намерението си да въоръжи бразилците, въпреки че 61 процента от тях са против това.

Самият Жаир Болсонаро стана жертва на насилие: на 6 септември той се размина на косъм от смъртта, след като бе намушкан от психически нестабилен човек в тълпата. Във вторник, преди да встъпи в длъжност, той изрази благодарност, че "е още жив".

"Тропическият Тръмп"

Болсонаро е голям почитател на социалните мрежи, където има милиони последователи, и разчита на стегнатия им формат, за да общува директно с народа.

Макар че далеч не е силен оратор (синтаксисът на изказванията му е частично правилен, а има и говорен дефект), Болсонаро се обръщаше пряко към избирателите с кратки фрази, които им въздействаха.

Макар да признава, че нищо не разбира от икономика, той успя да спечели доверието на пазарите благодарение на гуруто си Пауло Гедес, ултралибералното "момче от Чикаго". Гедес ще бъде "супер министър" в правителството на Болсонаро, в което има седем военни от общо 22-ма министри.

Наричан често "Тропическия Тръмп", той обича да цитира американския президент, на когото се възхищава и който му оказа във вторник честта да го поздрави в Туитър за "неговата страхотна реч при встъпването в длъжност".

За разлика от Доналд Тръмп обаче Жаир Болсонаро има вече зад гърба си дълга политическа кариера: той е член на Камарата на депутатите от 1991 г.

"Той говори за "политиците" сякаш не е част от техния свят. Болсонаро успя да изгради образа на силен човек и привърженик на твърдата линия, който ще се бори с корупцията", твърди Мишаел Моалем, професор по право във фондацията "Жетулио Варгаш".

По същия начин той си осигури подкрепата на мощните лобита в парламента, най-вече на агробизнеса и на евангелистите (вероизповеданието на 36-годишната му съпруга Мишел).

Самият Болсонаро е католик, но някои го критикуват за това, че петте му деца (първите три от които са политици) са плод на три различни брака.

През 2017 г. Жаир Болсонаро показа женомразството си със заявлението, че след като са му се родили четирима синове, е демонстрирал слабост със зачеването на момиче.

Тримата му синове на зряла възраст ще играят важна роля, въпреки че най-големият Флавио (който бе избран за сенатор) бе компрометиран от афера със съмнителни трансакции по сметката на бивш сътрудник и въпреки че му се наложи на няколко пъти да постави на мястото му буйния Едуардо (който е депутат).

Серия от прегрешения

Жаир Болсонаро е роден през 1955 г. в Кампинас, близо до Сао Пауло, в семейство от италиански произход. Военната му кариера е белязана от няколко епизода на неподчинение: той дори е обвинен през 80-те години в подстрекателство към бомбен атентат с цел увеличаване на заплатата.

В свободното си време Болсонаро е златотърсач - той усвоява тази дейност от баща си Перси Жералдо Болсонаро, практикувал професията в джунглите на щата Пара в Северна Бразилия през 80-те години. Бащата на Болсонаро е прехранвал семейството си и с работа като зъболекар, макар че е нямал диплома.

Жаир Болсонаро прекарва по-голямата част от политическата си кариера в Рио де Жанейро, където бе избран за общински съветник през 1988 г., а след това за първи път и за федерален депутат три години по-късно.

Като депутат той се отличи повече с изказванията си в пленарната зала, отколкото с одобрени законопроекти: два за 27 години.

През 2014 г. Болсонаро предизвика скандал, след като силно засегна депутатката от левицата Мария до Росарио със изявлението, че "не заслужава" да я изнасилва, защото е "прекалено грозна". Две години по-късно той възхвали един от палачите от времето на военната диктатура.

Жаир Болсонаро също така зачести хомофобските си изказвания: в интервю за списание "Плейбой" от 2011 г. той заяви, че предпочита син, "убит при злополука", отколкото син хомосексуалист. 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види