Бен Барнс в ролята на Дориан Грей в Dorian Gray" (2009)

Безсмъртните във филмите

В киното има множество персонажи, които не могат да умрат по различни причини. Например някои от тях са базирани на египетската, гръцката, скандинавската и други митологии. Боговете в тези пантеони, разбира се, няма как да бъдат убити. За сметка на това, повечето от тях имат навика да се конфронтират помежду си, което е подходяща почва за високобюджетна кино продукция.

В холивудските блокбастъри от комикс вселената също е пълно с персонажи, които живеят вечен живот. Не е ясно каква е интригата с персонажи като Супермен или Хелбой, защото през цялото време е ясно, че враговете им ще загинат рано или късно, а те - не. В трети случай са всички герои на актьори като Брус Уилис и Вин Дизел, които по принцип са смъртни, но никога няма да ги видим да издъхнат на екрана.

Въпреки всички клишета, все пак има няколко безсмъртни персонажа в киното, които излизат извън шаблона по една или друга причина.

Вижте кои са те:

Дракула

Готическата новела на ужасите "Дракула" е публикувана през 1897 г. и това променя завинаги нещата в изкуството. В книгата на Брам Стокър историческият образ на влашкият владетел Влад III Дракула, известен и като Влад Цепеш, е трансформирана във фикционален безсмъртен вампир.

Образът, който Брам Стокър изгражда, променя завинаги и представата за вампира, която имат хората до този момент. Този зъл дух е персонаж от фолклора на много европейски народи, но в легендите вампирът не е толкова изтънчен, зловещ и мистериозен. Брам Стокър е един от първите, които създават конкретен образ по легендата за фолклорния вампир, което вероятно е причината неговият герой да присъства постоянно в масовата култура до наши дни.

За Дракула има огромен брой филми, но този персонаж дефинира образа на вампира в киното и можем да го видим в различни вариации от "Интервю с вампир" до "Здрач".

Освен това легендата за Дракула е толкова популярна, че генерира истинска туристическа индустрия, чиято дестинация е замъкът на Влад Цепеш в Трансилвания.

 

Шотландски боец

Филмът на режисьора Ръсел Мълкахи от 1986 г. представя един съвсем различен образ на безсмъртния в киното. Героят на Кристоф Ламбер няма божествен, нито демоничен произход, но не може да умре от естествена смърт. Единственият начин за шотландеца Конър Маклауд да изгуби живота си е като изгуби главата в дуел с мечове срещу друг подобен безсмъртен.

Концепцията на филма е много оригинална, защото Избраните трябва да се бият през вековете, а през останалото време живеят заключени в ада на своето безсмъртие. Докато накрая остане само един.

Конър Маклауд остава безсмъртен за феновете си, дори когато губи главата си. От братовчед си Дънкан Маклауд, който пък е герой от едноименния телевизионен сериал. Актьорът Ейдриън Пол завършва поредицата за Шотландски боец с последната част "Highlander: The Source" от 2007 г.

Историята на Шотландския боец до този момент е вдъхновила пет филма, телевизионен сериал и аниме.

 

Дориан Грей

Дориан е красив младеж от провинцията, който бързо навлиза във висшите кръгове на викториански Лондон. В един свят, в който младостта и красотата са на пиедестал, младежът започва да се чувства като бог и това го променя. Когато вижда своя лик на един портрет, Дориан предлага душата си за това да остане вечно млад и красив.

Сделката е сключена и персонажът потъва в безкрайно декадентство, докато портретът му деградира, защото поема годините и греховете му.

В случая с Дориан Грей персонажът е безсмъртен, без да е бог и без да е вампир, ами по-скоро се движи някъде между двете. Заради това преплитане на образите, този герой на Оскар Уайлд със сигурност е един от най-оригиналните в света на безсмъртните.

Драмата на Дориан Грей е основен сюжет в книгата на Уайлд "The Picture of Dorian Gray", а през 2009 г. излиза британският филм "Dorian Gray" на режисьора Оливър Паркър и с Бен Барнс в главната роля.

Питър Пан

Момчето, което никога няма да порасне, е един от най-познатите образи в киното и литературата. Приключенията на героя са описани в книгата "Peter Pan: or the Boy Who Wouldn't Grow Up" на шотландския автор Дж. М. Бари през 1911 г. и оттогава насам историята е пресъздавана многократно на сцена и екран.

Питър Пан прекарва вечното си детство на остров Невърленд като водач на Изгубените момчета. На острова има феи, русалки, индианци, както и пиратите на злия капитан Хук. Питър се забавлява добре на острова, а сред най-важните характеристики на героя е фактът, че не пораства и съответно – няма как да умре.

Което прави героят един от най-необичайните сред всички безсмъртни – Питър Пан е неподвластен на времето в своя свят, но не е безсмъртен по принцип. Историята на героя вдъхновява редица филми, като последният от тях е "Peter Pan" от 2003 г. на режисьора и сценарист Майкъл Голдънбърг, който има бюджет от 130 млн. долара.

Вероятно най-нестандартната, но и една от най-забавните интерпретации на историята за Питър Пан е филмът "Hook" от 1991 г. Голям брой популярни актьори участват в този филм на Стивън Спилбърг, като сред тях са са Робин Уилямс, който играе Питър Пан, Дъстин Хофман като капитан Хук и Джулия Робъртс като феята.

Филмът е нещо като продължение на книгата на Дж. М. Бари и разказва за това как Питър Пан вече живее в нашия свят и не помни нищо от приключенията в детството си. Във филма той е адвокат-работохолик, който е женен за внучката на момиченцето Уенди от първата част.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види