Арман-Жан дьо Ришельо

Нежната душа на най-мразения кардинал – Арман-Жан дьо Ришельо

Арман Жан дю Плеси (1585-1642), кардинал Ришельо, е френски духовник, аристократ и държавник, който заема поста първи министър на краля, което, при управлението на слабохарактерния Луи XIII, го превръща в пълновластен управник на Франция.

Ришельо влиза в историята заради силния си характер и умения на интригант. Той разглежда държавната власт като изключително лична, формално на краля, фактически негова. За да я укрепи, започва да отстранява всички претенденти: праща ги на заточение или направо на ешафода. За това е необходимо да докаже участието им заговори, което не е проблем за него. За 18-годишното си управление Ришельо разкрива повече заговори, отколкото всичките си предшественици взети заедно, и съответно праща на смърт много хора, включително невинни. Неговите врагове твърдят, че повечето заговори са изфабрикувани. За него Папа Урбан VІII казва: "Ако има Бог, надявам се Ришельо да си плати за всичко. Ако няма Бог, на Ришельо много му е провървяло".

Но жестокият и безцеремонен кардинал има една слабост: котките. Той споделя дома си с 14 котки, повечето ангорска порода. Сред неговите любимци са: Луцифер, с черна козина и див характер;  Газет, която има навика да препикава гостите, които не харесва; Людовик Грозника - голям ловец на мишки, и партньорката му от Полша - Людовика; Серполет, който обича да се препича на слънцето; Приам и Тисба, неразделни, олицетворяващи с имената си любовта завинаги и Сумиз, любимата котка на Ришельо.

Тези четиринадесет котки имат привилегията да разполагат със собствена стая във френския двор, да ядат пилешко месо всеки ден, да спят в пухени завивки и да разчитат на постоянни медицински грижи. В замяна на това тези домашни любимци имат задължението да правят компания на кардинала и да пазят кралската библиотека от мишки.

През целия си живот Ришельо натрупва състояние от 20 милиона паунда, от които един завещава на краля. В завещанието си отделя специално място на своите любимци, оставя им достатъчно пари, за да се грижат за тях след смъртта му.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види