Дъглас Адамс

Преди славата

Писателският занаят не е лесен - той изисква голяма отдаденост и концентрация, докато същевременно авторът се опитва да съществува в материалния ни свят. Заради това някои от най-известните писатели в историята са заемали най-разнообразни длъжности, в които техните читатели трудно биха си ги представили.

Ето някои от най-интересните такива случаи:

Дъглас Адамс

Адамс отива в Лондон, за да стане телевизионен и радио сценарист, а в британската столица той завръзва приятелство с Греъм Чапман от Monty Python. Двамата работят заедно за кратко и няколко от скечовете на Адамс попадат в шоуто, а самият той получава две-три епизодични роли.

Стилът на Дъглас Адамс обаче не е подходящ за телевизионен формат, затова той напуска. В следващите години Адамс работи всевъзможни неща – от портиер в болница до чистач на кокошарници.

Вероятно една от най-странните длъжности на бъдещия писател е да бъде бодигард на катарското кралско семейство, когато то е на посещение в Лондон.

Кен Киси

Снимка: Jeff Barnard

Като едно от лицата на контракултурата в Америка Кен Киси просто не може да живее нормален живот. В по-късните си години той е известен с това, че обикаля страната в нашарен автобус, пълен с хипита. По-късно писателят дори инсценира смъртта си.

В младините си Киси също живее като на книга. Той става доброволец по т.нар. Project MKULTRA – таен проект на ЦРУ, който се провежда в психиатричната клиника, където Киси започва нощни смени като санитар.

Проектът има за цел да се проверят ефектите на халюциногенни гъби, ЛСД, мескалин, кокаин и още няколко вещества върху съзнанието на хората. Всичко това оказва голямо влияние върху личността на Кен Киси, защото той продължава с експериментите дълго след като програмата е спряна.

Именно големите количества наркотици и работата му в клиниката го вдъхновяват да напише прочутата си книга "One Flew Over the Cuckoo's Nest".

Книгата е приета като бунт срещу статуквото, което мачка различните, и става хит след излизането си през 1963 г. Самият автор пък твърди, че пациентите в психиатрията от книгата не са луди, а просто не пасват на обществото.

Джек Лондон

Снимка: Ullstein Bild

Джек Лондон е от писателите, които са живели много труден живот. Авторът се бори за оцеляването си от малък и през времето се е занимавал с голям брой различни неща. Той е бил моряк, ловец на тюлени, работник във фабрика за консерви, аматьор-боксьор и златотърсач, но една от най-странните му професии е тази на скариден пират.

Ако не сте чували  за такава работа, не се притеснявайте, защото никой не е. Изразът е измислен от самия Лондон и е включен в няколко от творбите му, но той никога не дава дефиниция за него.

Бизнесът със скариди в залива на Сан Франциско се развива интензивно в последните две десетилетия на 19 в., но проблемът е, че скаридите по Западното крайбрежие са по-малки и имат различен вкус от тези от Източния бряг. Заради това местните предприемачи заселват дълбините на залива със скариди от други места или ги докарват на влак, който ги пренася от другия край на континента.

По времето, когато Джек Лондон влиза в този бизнес, няколко големи компании от Западния бряг се обединяват и налагат монопол. По-лошото е, че те извличат лична изгода, защото събират скаридите от територии в океана, които не са тяхна собственост, а публична. Това провокира две неща – местните по крайбрежието ги мразят, защото този монопол им краде улова и ги изхвърля от бизнеса. Другото е, че се появяват хора, които нощем обират частните ферми за скариди, а на сутринта продават плячката на по-ниски цени на пазара.

Местните общности подкрепят тези действия и затова бизнесът с кражба на скариди процъфтява. Джек Лондон започва да се занимава с тази дейност, когато е 15-годишен. Той дори си намира платноходка, с която да извършва операциите, но само след няколко месеца корабчето вече не става за нищо и се налага Лондон да започне работа в Калифорнийския рибарски патрул.

Но именно от тези приключения се ражда понятието "скариден пират", което е измислено от самия автор.

Дж. Д. Селинджър

Hulton Archive

Едва ли е лесно да си представим Селинджър като човек, който се занимава с развлеченията на други хора. Причината е, че той е автор на "The Catcher in the Rye", която е приета като конфронтация срещу фалша в обществото. Интересът към него след излизането на хитовата книга е огромен и това не есе отразява добре на автора – той лека-полека престава да пише и преминава в доброволно изгнание в провинцията, което продължава до края на живота му.

Но през 1941 г. именно този човек е директор на развлекателната програма на круизен кораб.
Корабът "MS Kungsholm" плава из Карибско море, а няколко от разказите на писателя включват пътуване на кораб, което е вдъхновено от собствения му опит на борда.

Стивън Кинг

Снимка: Alex Gotfryd

Пътят на Стивън Кинг към славата и милионните тиражи също е особено трънлив. Когато завършва университета, Кинг взима сертификат за гимназиален учител, но не успява веднага да си намери работа. Налага се да си докарва скромни странични доходи като продава разкази на мъжки списания. По-късно той започва работа като учител в Академията Хемпдън в щата Мейн. По това време Стивън Кинг, съпругата му и тяхното първо дете живеят в каравана, а през лятото той работи различни неща като служител на бензиностанция или като чистач в гимназията Брунсуик за през лятото.

Един ден Кинг има за задача да почисти душовете в момичешките съблекални и тогава му хрумва идеята, която поставя началото на първия му роман – "Carrie".

Интересен факт е, че писателят е разочарован от първоначалния вариант на книгата и я изоставя. Съпругата му обаче го убеждава да завърши историята и "Carrie" става първият бестселър в кариерата му.

Кърт Вонегът

Кърт Вонегът

Кърт Вонегът е един от най-влиятелните американски автори на миналия век, а неговата проницателност вероятно е била изострена от личния му опит. Когато се завръща от плен по време на Втората световна война, Вонегът се жени за ученическата си любов и започва да си търси работа. Длъжностите, през които преминава, наистина са най-разнообразни.

Вонегът работи за кратко като новинар, както и като спортен репортер за "Sports Illustrated". По-късно той лъже, че има магистърска диплома от университета в Чикаго, за да бъде взет на работа в ПР отдела на General Electric.

Докато работи за компанията Вонегът започва да публикува в различни списания и в крайна сметка решава да стане писател.

Когато се мести със семейството си на Кейп Код, той припечелва допълнително като учител по английски, копирайтър и прави неуспешен опит да пласира за първи път автомобилите на Saab на американския пазар.

Харпър Лий

Харпър Лий


През 1949 г. 23-годишната Лий пристига в Ню Йорк, но реалността там е повече от сурова. Лий живее скромно и продава  билети за аерокомпаниите Eastern Airlines и British Overseas Air Corp (BOAC). По това време тя се сприятелява с мнозина фигури от местната бохема, в това число с бродуейския композитор Майкъл Мартин Браун и съпругата му Джой.

Прз 1956 г. семейство Браун прави страхотен коледен подарък на Харпър Лий. Те й дават пари, с които тя да живее една година, в която да може да пише. Освен това семейство Браун й помагат да си намери агент. Лий веднага напуска работата си и грабва възможността, а това е началото на бестселъра "To Kill a Mockingbird."

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види