Ева Грийн за календар на Campari 2015

Снимки: Campari пресофис

Ева Грийн – пленителната

Като започнахме да говорим за френски актриси и дадохме титлата на Марион Котияр за най-чаровната такава, скоро след това нещо дълбоко ни прободе в сърцето, и това бяха синьо-зелените очи на Ева Грийн, която очакваше нейната си корона по право. Може би именно защото тя е отвъд всичко локално, включително и френския си произход, затова някак си дори не я свързваме с това къде точно е родена, а с безумния й талант, който през 2003 ни отвя в "Мечтатели" на Бертолучи. Всяко нейно превъплъщение буди неистов вопъл от страна на киноманите – мъже и жени, всички искат да я гледат, гола или не, защото Ева Грийн е просто пленяваща.

Родена е на 6 юли 1980 в Париж, в семейството на шведския зъболекар Валтер Грийн и френската актриса Марлен Жобер. Има неидентична сестра близначка на име Джой.

Ева е еврейка, както и майка й, която има сефарадски еврейски произход. Ева Грийн се определя по следния начин като "светска еврейка, която никога не е присъствала в синагогата като малка" и в крайна сметка се чувства "гражданин на света". Тя описва семейството си в "буржоазни краски" и казва, че сестра й е много по-различна от нея.

Фамилията "Green" [ɡɾeːn] е шведска. Тя не произхожда от английската дума "green", която е "grön" на шведски. "Green" произлиза от шведската дума "gren", което означава "клон на дърво".

Ева е израснала във Франция, посещавала е Американския университет в Париж, изцяло англо-говоряща институция. Също така е прекарвала времето си между Лондон и Ирландия, затова и английският й е безупречен. Ева е била скромно и тихо момиче.

"Много е парадоксално, че се съгласявам да се разголвам във филмите си. Аз съм толкова срамежлива, а се показвам буквално пред хиляди хора. Наистина не разбирам защо го правя. Може би трябва да мина през терапия!"

Тя добавя, че е била много интровертна като дете: "Не бях популярна в училище. Изчервявах се, дори когато учителят ми задаваше въпрос. Парализирах се от срам. И до ден-днешен хората ме мислят за странна птица."

На 14-годишна възраст, след като гледа Изабел Аджани в "Историята на Адел Ю.", Eва решава да стане актриса. Първоначално майка й се страхува, че актьорската кариера ще навреди на свръхчувствителната й дъщеря, но по-късно я подкрепя напълно в амбициите й. Продължава образованието си в театралното училище в Париж – "Св. Павел" и взима курсове по актьорско майсторство в Академията за драматично изкуство "Уебър Дъглас" в Лондон.

Театралният й дебют е през 2001 г. в постановката "Jalousie en Trois Fax", за ролята си е номинирана за наградата "Молиер". Филмовият й дебют е в емблематичния филм на Бертолучи "Мечтатели" (2003), когато тя буквално е хвърлена от режисьора в не едно актьорско предизвикателство. Още с първия си филм тя снима фронтални голи сцени и доста подробни сексуални такива. Грийн споделя пред The Guardian, че нейният агент и родители й я молят да не поема ролята, загрижени, че филмът ще предопредели кариерата й и тя ще "сподели същата съдба като Мария Шнайдер" в "Последно танго в Париж".

Грийн обаче е категорична, че под ръководството на Бертолучи се чувства напълно комфортно по време на снимките на голите и сексуални сцени, но, разбира се, е смутена, когато семейството й гледа филма. Нейното изпълнение е прието изключително добре и някои я сравняват с Лив Тайлър. Ева е доста изненада, когато става ясно, че около минута е премахната от филма за американския пазар, тогава тя твърдо заявява: "Тук има толкова много насилие, както по улиците, така и на екрана, които американците не се смятат за нещо необичайно, но явно страхуват от секса."

Следващият й филм е френски и се казва "Арсен Люпен" (2004). След изпълнението й в "Мечтатели" тя е забелязана от Ридли Скот, който я кани да участва във филма му "Небесно царство" (2005). Сюжетът се развива по времето на Кръстоносните походи през 12. век. Филмовият сценарий е силно измислено изобразяване на живота на Балиан д'Ибелин (ca. 1143 – 93) и на Сибила Йерусалимска. Тя е избрана за ролята на Сибила, което се случва една седмица преди започване на снимките. Въпреки че е ентусиазирана, Ева има труден снимачен процес и голяма част от сцените с нея са изрязани впоследствие.

През 2006 година участва и в "Казино Роял". Всъщност тя е потърсена за ролята още в средата на 2005 г., но тогава отказва. Снимките са вече в ход, а режисьорът Мартин Кембъл споделя пред медиите, че кастингът му е изключително труден, защото "няма крайния сценарий и момичето на Бонд винаги е свързвано с цици и задник".

Кембъл гледа представянето на Грийн в режисьорската версия на "Небесното царство" и отново се обръща към нея. Тя прочита финалния сценарий и намира характера на Веспер много по-дълбок от повечето момичета на Бонд.

Всъщност Ева Грийн се оказва едно от най-добрите момичета на Бонд за всички времена, тя определено чупи клишето и обира куп награди за изпълнението си на фатална жена.

Грийн изиграва и вещицата Серафина Пеккала във филмовата адаптация от 2007 г. на "Златният компас". Ева се надява, че религиозните теми на книгата ще бъдат запазени, но препратките към католицизма са отстранени от филма. Ева се появява във "Франклин" като депресираната художничка Емилия.

Тя също така се снима и в "Пукнатини", режисьорския дебют на Джордан Скот, дъщеря на Ридли Скот, където играе учител в училище за момичета на име мис Г., която е силно привлечена от една от своите ученички. През март 2009 г. се появява в "Утроба", където играе жена, която клонира своя мъртъв приятел. Героинята на Грийн се възползва от модерните технологии, за да върне любовта си – тя ражда Томас. Ребека и невръстното дете живеят спокойно в отдалечената къща на дядо й, а малкият отраства с идеята, че баща му е починал в автомобилна катастрофа, но развоят на техните взаимоотношения наистина е потресаващ.

През 2014 се снима още във филмите още в  "300: Възходът на една империя", "Sin City: A Dame to Kill For" и сериала "Камелот".

Грийн е трябвало да играе главната роля на изключително контроверсния "Антихрист" на Ларс фон Триер. Но в крайна сметка не се разбират с Триер по отношение на секс сцените.

Участва и в "Тъмни сенки" американска хорър-драматична комедия, базирана по едноименния сериал от периода 1966-1971 г. Режисьор е Тим Бъртън, и е с участието на Джони Деп в ролята на Барнабас Колинс, 200-годишен вампир.

През 2014 е в главната роля в хорър-драматичния сериал Penny Dreadful / "Викторианска готика" (сериал, 2014 – 2016), който става изключително популярен и обира доста награди.

През 2016 работи отново с Тим Бъртън по фентъзи филма "Домът на мис Перигрин за чудати деца". Тим Бъртън споделя, че мрачните роли някак си пасват идеално на Ева, но и той не знае защо: "В Ева има нещо мистериозно. Хората си мислят, че тя е мрачна натура, но тя по-скоро е интригуваща и някак необикновена."

През 2017 участва в дългоочаквания нов филм на Роман Полански "По действителен случай", в който главните роли са поверени на френската актриса Еманюел Сене, съпруга на режисьора, и на Ева Грийн. Същата година "По действителен случай” спечели наградата ФИПРЕСИ на международната критика от филмовия фестивал в Стокхолм.

Още един филмов проект с участието на Ева излиза през 2017, това е шведско-британско-германската драма "Еуфория". В него освен Ева играе друго изящна и талантлива актриса шведката Алисия Викандер.

Ще завършим този текст с няколко любопитни и показателни факта около личния живот на Ева. Ева определя себе си като "нърди". "Когато хората за пръв път се срещнат с мен, ме намират много студено. Държа се на дистанция и затова съм толкова силно привлечена да играя. Просто нося маска."

Ева живее сама и, за своя сметка, води уединен живот, когато не работи. В едно интервю я питат: от какво хората ще се изненадат, ако научат за нея, тя отговоря:

"…Че съм домашар. Не ми харесват клубовете или да ходя по диви партита. След снимки обичам да се прибера вкъщи и да се отпусна пред камината с чаша вино и добра книга. Скучно, нали?"

Сигурно няма да ви учудим с хобитата на Ева. Тя се интересува от таксидермия (препариране на животни) и ентомология (наука за насекомите); Колекционира запазени черепи и насекоми.

В последно време Ева споделя пред медиите желанието си да се върне отново в театъра. Няма намерение да работи изцяло в Холивуд, защото студиата са по-силни от самите режисьори. Просто в момента е в търсене на добър сценарий.

Пожелавам ти го, Ева, заедно, разбира се, и със смел режисьор, всичко друго го притежаваш.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види