Bruce Almighty (2003)

Богове и хора

В света на киното има всевъзможни роли, но има две от тях, които са сред най-трудните. Едната е на Дявола, а другата е на Бог, и те са трудни, заради специфичния емоционален заряд, който носят. Универсалното зло или изначалното добро изискват много повече концентрация и отдаване от актьора. Ролята на Бог е повече от предизвикателство, защото актьорът трябва да изиграе един по-висш разум от самия себе си.

Затова малцина са се справили добре като Всевишния. Ето кои са някои от най-интересните превъплъщения:

The Acid House (1998)

Морис Роуивс е шотландски актьор, който се снима в голям брой телевизионни и кино продукции от средата на 60-те до наши дни. Сред най-известните сериали, в които е участвал, са "Star Trek: The Next Generation" през 1993 г. и "Skins" през 2008 г.

Най-известното му филмово участие пък е в тази филомва адаптация по Ървин Уелш. Авторът на "Трейнспотинг" и тук продължава с историите за персонажи, които копаят дъното на шотландския социум.

Именно заради това неговият Господ е толкова циничен, че чак е брутален. Във филма Роуивс придава на ролята една френетичност и упадъчност, разочарование и гняв, които го правят да изглежда повече като уличен маниак, отколкото като Всевишен.  

Персонажът се появява в третата част от филма, която носи същото име. Проблемът на Бог в случая е, че той вижда в пропадналия тип Боб свое отвратително отражение - безполезен нещастник. Бог решава, че не може да накаже себе за това, което е. Но пък може да накаже отражението си и затова го превръща в муха.

 

Dogma (1999)

 

Едва ли има начин да има подобна класация и в нея да не присъства този филм. Участието на певицата Аланис Морисет като Господ предизвиква огромно възмущение сред католическите общности по света.

Освен че Бог е представен като жена, филмът е силно сатиричен спрямо християнството като цяло. Недоволството е толкова силно, че режисьорът Квени Смит получава няколко смъртни заплахи, а редица премиери по света са забавени, заради протести на религиозни организации.

Морисет изиграва ролята на един Господ, който не говори. Но именно защото е Господ, има уникален начин да отговори на фундаменталния въпрос "Защо сме тук?".

Интересен факт е, че първоначално певицата не е била предвидена да играе Бог в този филм. Ролята е поверена на Ема Томпсън, но тя забремнява и отказва ролята.

Bruce Almighty (2003)

 

В този филм Брус е оплакващият се от живота персонаж на Джим Кери, който получава уникален шанс от Бог. Шансът е самият Брус да застане на мястото на Бог и да поеме неговите решения за съществуването на света, който познава.

Морган Фрийман е първият афроамериканец, който играе всевишната роля и се представя с класа. Неговият Господ е магнетичен и търпелив по един свой начин.

 

Skidoo (1968)

 

Господ на комика Граучо Маркс наистина е по-различен от всички останали превъплъщения в ролята. Може би защото е дилър на наркотици.

Легендата гласи, че снимките на целия този хипарски филм са поръсени с обилно количество наркотици. Има слухове, че 77-годишният Маркс взима LSD, а в трейлъра участва Тимъти Лиъри, който е гуру на LSD-културата.

Режисьор на филма е прочутият Ото Премингер, а продукцията е последна в половинвековната кариера на Граучо Маркс.

 

Monty Python and the Holy Grail (1975)

 

Комедиите на британските комици от Monty Python винаги са провокативни, откачени и заразени с тежък английски хумор.

Заради всичко това тяхната интерпретация на Господ е просто една характерна за тях пародия на добрия старец на небето. Само че той не е много мил.

Анимационен, но сърдит, жълтоок и с механични устни, Господ в този филм е изигран и озвучен от Греъм Чапман, който играе и главния персонаж на крал Артур.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види