Снимка: Getty Images

Джузепе Конте

Джузепе Конте - издигнатият вчера от италианските антисистемни партии кандидат за ръководител на първото популистко правителство в Италия - е 54-годишен елегантен адвокат и преподавател по право. Той е непознат за широката общественост и досега е бил далече от политическия свят.

Тъй като Движение "Пет звезди" (ДПЗ) не желае да позволи на лидера на крайнодясната "Лига" Матео Салвини да стане премиер, а той на свой ред не е склонен да остави лидера на антисистемното движение да оглави правителството, двамата съюзници се обърнаха към този дискретен юрист с буен кестеняв перчем.

"Много се гордея с това име, защото представлява синтез между "Лигата" и Движение "Пет звезди", заяви в блога си лидерът на ДПЗ Луиджи Ди Майо, след като официално го предложи за премиер на президента Серджо Матарела.

"Той няма да е тежест на плещите на италианците", увери Ди Майо.

Единствената публична изява в политически контекст на този университетски преподавател бе няколко дни преди парламентарните избори на 4 март. Тогава ДПЗ го представи като част от екип от експерти и като евентуален министър, който да отговаря за "дебюрократизирането" на публичната администрация.

"Преди гласувах за левицата. Днес мисля, че идеологическите модели от 20 век вече не са адекватни", е казал веднъж според медии този, който сега ще ръководи крайнодесни министри.

Роден през 1964 г. във Волтурара Апула, село с 500 жители в южната област Пулия, Конте е следвал право в Рим и е посещавал, според автобиографията му от 12 страници, публикувана на сайта на ДПЗ, най-престижните университети в света: Йейл, Сорбоната, Кеймбридж.

Преподавал е в университети в Сардиния, Рим, Флоренция и Малта и до вчера е бил преподавател по частно право във Флоренция, работейки освен това и в адвокатска кантора в столицата.

Той е бил и член на административния съвет на Италианската космическа агенция, юристконсулт в Търговската камара в Рим и член на надзорните комитети на няколко фалирали застрахователни дружества.

Със съпругата му са разделени, има син на 10 години.

Надеждност? 

Без да поставя под съмнение професионалните и интелектуалните качества на Конте, италианската преса се запита дали може да бъде надежден държавник с авторитет на международната сцена.

"Премиер без власт", написа вчера левият в. "Република" в редакционна статия.

Неспособни да намерят консенсус за авторитетен политик, ДПЗ и "Лигата" "са заставени днес да номинират неизлъчен чрез избори технократ". Двете партии прекараха последните две години в нападки срещу различните технократски или коалиционни правителства, отбеляза всекидневникът.

"Всички премиери са политици", отговори вчера лидерът на "Лигата" на журналистически въпрос, след като се срещна с президента Матарела.

Тежестта на Конте може да бъде ограничена, имайки предвид кои ще са му министри, начело с безспорния лидер на "Лигата" Салвини (който се очаква да стане вътрешен министър) и Ди Майо (който се очаква да стане министър на икономиката и труда).

"Какъв престиж ще има той, когато се изправи сам срещу Ангела Меркел и Еманюел Макрон, може би още на следващия Европейски съвет на 29 и 29 юни?", се пита "Република" и отсича: "Министър-председателят няма да е от значение".

"Кориере дела сера", вестникът с най-голям тираж на полуострова, споделя същото объркване, само че с по-дипломатични думи. Конте може би ще се окаже "правилният избор, ако се докаже като надежден политик, което е необходимо да компенсира липсата на тежест" както в Рим, така и в Брюксел, написа вестникът.

Засега той не изглежда от тези, които се плашат лесно. Според медии в акаунта му в "Уотсап" фигурира цитат, приписван на Джон Кенеди: "Всеки успех започва с желание да опиташ".

Любомир Миласин, Франс прес

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види