Снимка: Getty Images

Писател без коктейл не става

На всички отдавна е известно, че писателите са сред най-големите разбирачи на алкохола. Това се случва след дълги дни и нощи на практика и авторите знаят, че, ако канализират ефекта от пиенето, изпод пръстите им може да излезе следващото велико произведение. Освен това пиенето е сред най-преките пътища вън от депресията на сиромашията или биполярните емоции, които често разтърсват хората на изкуството.

Заради всичко това, някои от най-известните писатели могат да бъдат преподаватели в университета на алкохола и коктейлите. Предлагаме ви да видите кои са любимите напитки на тези експерти.

Ф. Скот Фитцджералд

Източник: Famous Biographies

Писателят е известен с класики като The Great Gatsby и Tender is the Night, но в същото време звездата му сред плеяда от американски пиячи в ерата на джаза блести също толкова ярко.

Фитцджералд пие хубав алкохол и пие често, а любимият му избор е Gin Rickey. Коктейлът е популярен в САЩ през 20-те  и 30-те години и има различни разновидности, но писателят  залага на този с джин.

За Gin Rickey са ви необходими:

60 мл джин

25 мл сок от лайм

Газирана вода

Резанче лайм

Сипете джин и лаймов сок в изстудена, висока чаша за коктейли, която предварително сте напълнили с ледени кубчета. След това добавете газираната вода и разбъркайте.

Сервира се с две сламки и джаз.

Чарлс Буковски

Буковски не е известен като човек, който се шегува. Не че няма добро чувство за хумор, просто в литературата и в живота си той винаги върви в насрещното. Буковски оставя дълго наследство от болезнено откровена литература, както и пиянски изцепки. За второто е нужно много пиене, а авторът определено е майстор в областта.

Едва ли е учудващо, че сред всичкия алкохол, който е поел Буковски, той предпочита народния коктейл The Boilermaker. Това лесно за приготвяне, но силно питие, пои работягите из кръчмите на Америка, а те го предпочитат заради ефективността, с която действа.

В най-общи линии Boilermaker представлява:

60 мл уиски, текила или водка по ваш избор

300 мл бира

Единият вариант е да изпиете твърдия алкохол на екс и после да пиете от бирата. За по-трезвените остава другата възможност – да се сипе твърдият алкохол в чашка за шот и да се поръча една бира. После течността от шота се сипва в бирата и се пие, докато останете на крака. Просто е, но е добро като литературата на Буковски.

Труман Капоти

Източник: Twitter

Американският автор е имал изтънчен вкус, но не е сигурно дали е искал алкохол в питието си, затова е изпивал кани със Screwdriver.

В този коктейл има:

50 мл водка

180 мл сок от портокал

1 ½ купичка с ледени кубчета

Трябва да се отбележи, че Капоти е държал да има лед, много лед. Странно, но очевидно вкусно за автора на "Хладнокръвно" и "Закуска в Тифани".

Ърнест Хемингуей

Източник: Time

Хемингуей е един от най-влиятелните американски писатели в литературата и неговият живот протича като на най-истинския му персонаж. Нобелов лауреат, любовник, журналист, ловджия и бохем, Хемингуей цял живот се опитва да е по-голям от живота. Не е ясно дали успява, но поне наследството му откъм книги и алкохол наистина си заслужава.

Хемингеуй е известен любител на коктейлите, затова престой в Куба звучи като рая на алкохола за човек като него. Страната е сред производителите на най-висококачествения ром в света и авторът на "Старецът и морето" не е безразличен към тази напитка, а най-любимото му питие с нея е мохито.

Този коктейл е измислен в бар La Bodeguita del Medio в Хавана и славата му бързо е разнесена от Хеминугей и други новопокръстени в мохитото като Бриджит Бардо и Нат Кинг Коул.

За хеминугейското мохито ви трябват:

6 ментови стръкчета

30 мл сок от лайм

25 мл сироп

60 мл светъл ром

Резанче лайм

Начупете ментовите стръкчета в една висока чаша и изсипете върху тях лаймовия сок, сиропа и рома. След това напълнете чашата с лед. Понякога може да се добави малко газирана вода.

Този коктейл звучи като нещо лесно и ефективно за плажовете в Куба, нещо което да направи живота по-лежерен. От това е имал нужда Хемингуей, от това имате нужда и вие.

Реймънд Чандлър

Източник: Pinterest

Криминалният автор представя на света своя герой Филип Марлоу и коктейла Gimlet. И ако стилът на Марлоу е да хваща престъпниците, въпреки че те го бият през цялото време, то коктейлът го раздава значително по-спокойно.

За него ви трябват:

60 мл джин

30 мл лаймов сок

Резанче лайм

Изсипете джина и лаймовия сок в чаша, напълнена с лед и разбъркайте добре. След това прехвърлете всичко в чаша за коктейл и сложете резанчето. 

Тази напитка със сигурност има вкус на морална победа след дълги дни и нощи на битка с престъпността. Филип Маролу би потрил цицината на главата си и би оставил джина да излекува болката в сърцето му.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види