Снимки: Getty Images

Като братя

Роднините в рок музиката никак не са малко, а когато се говори за братски отношения в бандата, като че ли една фамилия винаги изниква наум.

Ноел и Лиам Галахър от Oasis успяха да капитализират взривоопасните си отношения и се превърнаха в заядливи рок звезди. Братята не крият проблемите помежду си и това кара публиката им често да се чувства като в хола на семейството. Двамата никога не пестят епитети един за друг, а след разпадането на бандата през 2009 г. двамата Галахър са в Студена война.

В бандите по-долу братята имат по-нормални взаимоотношения или поне не се бият с бухалки за крикет.

AC/DC 

Австралийската електрическа машина е създадена в Сидни през 1973 г. от братята Малкълм и Ангъс Йънг и десетилетия наред е синоним на високоволтов рокендрол. Ангъс на соло китарата става разпознаваемият образ на групата още от самото начало и то по една много странна причина. Всички постоянно менящи се членове на бандата често носят костюми, но китаристът изпъква на сцената с ученическата си униформа.

Идеята за нея е на сестра му Маргарет, а в ранните години на AC/DC китаристът сменя костюми на Спайдърмен, Зоро, горила и някаква пародия на Супермен, наречена Супер-Анг. Маргарет има важно място във фолклора на AC/DC, защото измисля името на групата, след като забелязва надписа за прав/обратен ток на прахосмукачката си. Малкълм и Ангъс усещат колко налектризираща започва да става музиката им, затова вземат името.

Всъщност не е странно, че братята Йънг става музиканти, това по-скоро е предопределено. Всички мъже в семейството им са много музикални и свирят на някакъв инструмент.

AC/DC извървяват трудния път на рокендрола с гадната работа, ниското заплащане и битовите проблеми. Ангъс напуска училище на 15-годишна възраст и започва работа като машинописец в мъжко списание. Брат му Малкълм пък поддържа шевните машини в компания за производство на сутиени.

AC/DC знаят цената на славата, която се придобива след всичкото свирене по незнайни клубове, безкрайното пътуване в бусове из страната, концертите, лошата храна, липсата на сън, отношенията в състава и пр. В целия вихър братята Йънг остават като стожерите на бандата, а лицето й става вокалистът Бон Скот. За съжаление светкавицата между AC и DC в името на групата удря фронтмена между очите през 1980 г. Когато никой не очаква бандата да се завърне, тя го прави с новия фронтмен Брайън Джонсън и албума "Back in Black", който е най-успешният в цялата дискография на групата.

Голямата машина за рок бавно спира през 2014 г., когато Малкълм се оттегля от музиката по здравословни причини и умира три години по-късно. През 2016 г. басистът Клиф Уилямс се отказва, както и вокалистът Брайън Джонсън, който има проблеми със слуха. Така че Ангъс Йънг е последният войн от една славна група, която вече не съществува.

Dire Straits 

Групата е създадена през 1977 г. в Лондон от Марк Нопфлър, брат му Дейвид Нопфлър, Пик Уитърс и Джон Илсли и те не губят време преди да представят на света огромния си потенциал. Едноименният им дебютен албум от 1978 г. става истински хит, а сингълът "Sultans of Swing" се представя отлично в английските и американските класации.

Братят Нопфлър са родени в Глазгоу, като майка им е шотландка, а баща им е унгарски евреин, който е избягал от нацистите през 1939 г. Марк отрано навлиза в музикалния бизнес и само на 16 години прави дебют по телевизията в дует със своя съученичка. Дейвид пък има китара, пиано и барабани от 11-годишен, а на 14 вече пее собствени композиции в местните фолк клубове. През 1977 г. двамата Нопфлър заживяват в един апартамент в Лондон, заедно с Джон Исли и това е символичното начало на Dire Straits.

Дейвид свири с Dire Straits три години и записва с тях албумите "Dire Straits" (1978) и "Communique" (1979), но не издържа на темпото и става студиен музикант. Той е изморен от дългите часове на записи, продължителните турнета и концертите, които да промотират албумите, и напуска по време на записите на албума "Making Movies" (1980). Марк продължава да води групата и начело с него Dire Straits издават най-успешния си албум "Brothers in Arms" през 1985 г.

Групата се разпада през 1988 г., събира се и се разпада отново през 1995 г., когато вокалистът започва солова кариера. Dire Straits имат 4 награди Грами и продажби от над 100 млн. копия по света.

INXS 

Групата, която предшества INXS, е семейният състав The Farriss Brothers, в който участват братята Андрю, Джон и Тим Фарис. Когато родителите им завеждат 5-годишният Андрю на концерт на The Beatles, момчето е силно повлияно от преживяването. По-късно той става мултиинструменталист, който е основен композитор на INXS и пише текстовете заедно с Майкъл Хътчънс. Всъщност Андрю Фарис се запознава с вокалиста в гимназията и го води в своята ученическа банда. Другият брат Тим е обучаван на класическа китара между 8 и 12-годишна възраст, а Джон е барабанист. Към четиримата се присъединяват басистът Гари Бийърс и саксофонистът Кърк Пенгил и така бандата е създадена в Сидни през 1977 г. 

INXS печелят голяма популярност с приятната комбинация от рок и поп, но истинският коз в ръкава им е фронтменът. Хътчънс е харизматичен, изключително талантлив и любим образ от сцената, а в същото време е основна креативна сила в състава. С него зад микрофона INXS постигат голям успех през 80-те и 90-те години, въпреки че при тях остава тенденцията да правят силни и слаби албуми. В същото време Хътчънс постоянно е по страниците на жълтата преса, заради връзките си с модели и актриси. През 1997 г. INXS са на турне, но на 22 ноември 37-годишният Хътчънс е намерен обесен в хотелската си стая в Сидни.

Без харизматичния си фронтмен групата губи височина и се сгромолясва лошо. INXS запазват своята цялост около братята Фарис, но изгубеният успех изглежда все по-далечен с всеки следващ сменен вокалист. Австралийците сменят трима певци, преди да обявят оттеглянето си през 2012 г. Утеха за братята Фарис е, че INXS са продали над 55 млн. копия от албумите си по света.

Kings of Leon 

 

Kings of Leon са може би последната известна рок група, в която има роднини. Всъщност в тази група роднините са необичайно много на брой.

Бандата е създадена в Нешвил през 1999 г. от Кейлъб Фолоуил, Нейтън Фолоуил, Джаред Фолоуил и братовчед им Матю Фолоуил. Още по-сложно става от това, че те не се представят с първите си имена. Защото Кейлъб всъщност се казва Антъни, Нейтън е Айвън, Матю е Камерън, а Джаред е Майкъл. Със сигурност се получават обърквания дори между самите тях за това.

Братята Кейлъб, Нейтън и Джаред са отгледани по пътищата и от град на град, защото баща им е пътуващ проповедник. Така трите момчета изкарват детството си из южните щати, а образованието им е получено трудно, тъй като семейството постоянно се мести напред-назад в един лилав Олдсмобил.

Kings of Leon започват кариерата си, като свирят типичен южняшки рок, но така не печелят голяма популярност и се преориентират. Впоследствие семейната банда преминава към по-масова музика и това се отразява отлично на продажбите им – във Великобитания албумите им винаги имат място в топ 5, а албумът "Because of the Times" достига първо място. Със следващия си албум "Only by the Night" бандата се налага и в САЩ, където албумът става платинен, а в Австралия той става платинен 9 пъти и е най-успешният албум на 2008 г.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види