Кадър от "Мария Антоанета" / 2006 г.

Най-известните реплики, които никога не са били казвани

В ежедневната си реч често използваме така наречените "крилати фрази", които са навлезли в разговорния език на много нации чрез културата, политиката или спорта. Например изразът "Елементарно, драги ми Уотсън!". Тази прословута реплика на Шерлок Холмс е минала в международната реч като израз на интелектуално превъзходство при откриване на начин за справяне с даден проблем. Иначе най-известният детектив на света никога не е казвал тази реплика. В цялото творчество на автора, посветено на Холмс,  въпросната реплика не е спомената нито веднъж. Но как е станала толкова известна? Елементарно, драги ми Уотсън!

Тя става толкова популярна, благодарение на успеха на филма "The Return of Sherlock Holmes" от 1929 г., а любопитен факт е, че Дойл все пак има нещо общо с тази крилата фраза, защото той е сред сценаристите на филма. Впоследствие репликата е подхваната от публиката и става популярна по цял свят.

Това е пример за крилата фраза, която не е била от фикционален герой. Интересно е, че има такива случаи с реално съществували исторически личности. Понякога дори се оказва, че тези толкова ужасно популярни фрази не са били казвани от въпросната личност и въпреки това я надживяват.

Ето кои са най-интересните сред тях:

"Като няма хляб, да ядат пасти"

Мария Антоанета

Мария  Антоанета...не го е казала. Една от най-известните реплики в историята, всъщност не принадлежи на историята. Крилатата фраза е по адрес на гладуващите граждани от страна на Мария Антоанета – съпруга на френския крал Луи XVI. Те са гилотинирани през Френската революция, а бунтът със сигурност е бил подхранван и от реплики като тази, които са се разпространявали мълниеносно сред хората.

Въпросът е, че фразата никога не е била изричана от кралицата. Репликата е от книгата на Жан-Жак Русо "Изповеди". Биографията на автора е от шест тома, първият от които е написан, когато бъдещата кралица е само на 9 години.

В откъса, в който пастите са споменати, героят си спомня думите на "една велика принцеса". Очевидно омразата на французите към кралската двойка по време на Революцията е лепнала върху тях и несъществуващи грехове, но за това вина има самата кралска двойка.

"Смъртта на един е трагедия, смъртта на милиони е просто статистика"

Йосиф Сталин

Това е един от най-циничните цитати в историята и логично много хора си мислят, че го е казал един от най-големите циници в историята. Въпреки това все още има съмнения, че крилатата фраза е излязла от устата на генералисимус Джугашвили.

Предполага се, че тези думи са му били преписани в статия на автор на "The Washington Post" през 1947 г.

"Не съм съгласен с това, което ми казвате, но ще се боря до смърт за правото ви да го кажете"

Волтер

Хората векове наред мислят, че тези красиви слова на толерантност, свободно слово и демокрация принадлежат на великия френския философ и писател Волтер.

Едно от светилата на Просвещението през 18. век е казвал какви ли не мъдри думи по своя елегантен и хаплив начин, но това не е сред тях. Въпросната реплика не присъства в нито една от книгите му, но може да бъде намерена в една от книгите, посветени на Волтер, написана от Евелин Беатрис Хол през 1906 г.

"Единствените традиции на кралския флот са ромът, содомията и каишът!"

Уинстън Чърчил

 

Наистина е любопитен факт, че варианти на тази доста крайна реплика неведнъж са били казвани от различни британски военни. Но сред тях не е премиерът, който извежда Великобритания сред победителите  във Втората световна война.

Объркването идва оттам, че неговият секретар Антъни Браун е казал тази фраза, а самият Чърчил пък много я е харесвал.

"Резултатът оправдава средствата"

Николо Макиавели

Когато Макиавели пише своята книга "Владетелят" през 16. век, едва ли е знаел колко хора ще я интерпретират по различен начин през вековете. Книгата е заредена с политически идеи, захранени от спомените на този флорентински философ, историк и политик от Ренесанса, който е станал пряк свидетел и жертва на възхода на местното семейство Медичи към папския и френския престол.

Въпреки това, въпросната фраза я няма в тази книга. Макиавели е написал, че "всеки трябва да вземе предвид крайния резултат”. Което е горе-долу същото, но не звучи толкова добре. 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види