Източник: NowYouKnowFacts

Те са били приятели

Мнозина актьори, музиканти, политици и въобще хора, които живеят част от живота си пред камера, често развиват открити приятелски отоншения със себеподобните си. Има една част такива познанства обаче, които по една или друга причина остават в сянка. Въпросната причина винаги е интересна.

Твен и Тесла

Когато бъдещият откривател Тесла лежи тежко болен в болницата през 70-те години на 19. век, той се запознава и обиква творчеството на американския писател Марк Твен.

Години по-късно Тесла вече е в Ню Йорк и се сприятелява с писателя. Дружбата става възможна, заради взаимното им възхищение. Тесла вече почитател на автора, а авторът пък е изключително любопитен за навлизащите технологии. Заради това, Твен често посещава Тесла, за да види изобретенията му.

В следващите години Твен не живее в Ню Йорк, но често се връща и посещава учения. Кореспонденицята между двамата е оскъдна, но има редица снимки, които показват, че писателят е бил желан гост в лабораторията на Тесла.

Боб Хоуп и Дуайт Айзенхауер

Боб Хоуп и Дуайт Айзенхауер

Един от най-известните американски комедианти се е шегувал с 11 президенти, но очевидно Айзенхауер е имал най-добро чувство за хумор.

Те се запознават през 1943 г., когато Хоуп отива да прави представление пред войската в Алжир през Втората световна война. По това време Айзенхауер води американската армия, а през 1953 г. той печели изборите и става президент. Генералът и комикът изглеждат странна комбинация, но запазват дългогодишни приятелски отношения и често играят голф заедно.

Конан Дойл и Худини

Конан Дойл и Худини

Това със сигурност е едно от най-странните приятелства на 20. век. Хари Худини е най-известният илюзионист на всички времена, известен с впечатляващото си шоу, както и с това, че може да се измъкне от всякакви вериги, катинари и ключалки. Неговата работа е да заблуждава хората, да ги оставя на крилете на мистерията. И точно заради това не вярва в магията.

Артър Конан Дойл е добре възпитан и образован викториански британец, създател на най-рационалния ум в историята на изкуството - Шерлок Холмс. Въпреки това той и съпругата му са запалени спиритуалисти, които вярват в задгробния живот и връзката с мъртвите. Вероятно това се дължи на загубата на техния син през Първата световна война, защото по-късно писателят твърди, че е говорил с него чрез медиум.

За началото на приятелството между Дойл и Худини няма много информация, за разлика от неговия край. В хотелска стая в Атлантик Сити през 1922 г. съпругата на писателя трябва да установи контакт с починалата майка на Худини в присъствието на илюзиониста. Худини обаче е вбесен, когато вижда,че "посланието" от отвъдното се връща на отличен английски, а майка му не е говорила този език. Освен това "духът" нарисува кръст, а семейството на Худини са унгарски евреи.

Този сеанс е краят на дружбата между Худини и Дойл. Худини започва яростни публични кампании срещу медиумите, които са много популярни в Европа и САЩ след края на войната. С помощта на научното списание "Scientific American” Худини дори  обявява награда за всеки, който може да му покаже магия, която той да не може да разкрие. До смъртта му през 1926г. това не се случва.

Може би е малко парадоксално, но неговата вдовица Бес години наред прави опити да се свърже с него чрез медиум.

Кенеди и Синатра

Кенеди и Синатра
 

Ако приятелството между президента Джон Кенеди и музикалната звезда Франк Синатра е било известно на медиите през 60-те, то със сигурност е имало потенциал да се превърне в голяма сензация. Но тези отношения са били тайна за всички, освен за службите и за мафията. Привличането между Кенеди и Синатра със сигурносте взаимно, защото певецът се опитва да стане постоянно присъствие в обкръжението на президента. Той пък от своя страна харесва, че около Синатра винаги има красиви жени. Двамата  са прочути плейбои и разследванията на ФБР сочат, че дори са имали едни и същи любовници като Мерилин Монро например. В последствие се оказва, че една от любовниците на Кенеди спи и с престъпния бос Сам Джанкана.

ФБР следи действията им през 60-те и в архивите на агенцията има свидетелства, че те са били особено близки в продължение на около две години. През 1960 г. двамата прекарват един уикенд във вилата на певеца в Палм Спрингс и после са пътували заедно до Лас Вегас и Ню Йорк. По-късно Синатра дори поръчва да направят площадка за хеликоптери в двора му, за да може Кенеди да идва на гости. Освен това изпълнителят пристроява още стаи към имението си за специалните агенти, бодигардове и антуража на президента. По това време певецът се изявява и в киното, затова активно агитира за кандидатурата на Кенеди в средите на шоубизнеса.

Приятелството им обаче се разпада, когато братът на Кенеди – Робърт става главен прокурор и погва високопоставени членове на мафията. ФБР има досие за Синатра от около 2000 страници, в което са документирани връзките му с подземния свят. Има слухове, че той е връзката между бащата на Кенеди – Джоузеф и Сам Джанкана, като този предполагаем съюз помага за изборната победа в надпреварата през 1960 г. срещу опонента Никсън.

Със сигурност се знае, че президентът на САЩ иска да се дистанцира от Синатра, заради връзките му в мафията, и това разваля приятелството им. Певецът го приема тежко, а още по-тежко приема, че не е сред поканените близки на погребението на Кенеди през 1963 г.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види