Снимка: Pedro Lastra

Пирамидата под планината - най-голямата пирамида на Земята

Великата пирамида в Чолула е открита 2300 години след конструирането си

Свикнали сме да смятаме и от ученическите си години знаем, че Великата пирамида в Гиза, Египет е най-голямата в света. Да, ама не. Оказва се, че Великата пирамида в Чолула не просто я конкурира, а е новата най-голяма пирамида в света. Пирамидата в Чолула е древен ацтекски храм в Пуебла, Мексико с основа четири пъти по-голяма от тази в Гиза, а обемът – два пъти. Но откъде идва заблудата, при положение, че разликите са така очевидни?

Оказва се, че "очевидно" е думата, с която най-малко можем да свързваме Великата пирамида в Чолула, защото гигантската й структура е скрита под слоеве мръсотия, пръст и растителност, което я прави да изглежда повече като планина, отколкото като място за поклонничество. Всъщност, тя дотолкова наподобява планина, че на испанският изследовател Ернан Кортес съвсем му убягнали фактите, когато решил да построи църква на върха й, както е видимо на снимката.

За да проумеем величието на пирамидата в Чолула, трябва да се върнем назад във времето преди Кортес и неговата армия да посадят символа на християнството на върха й. Пирамидата е известна под названието Tlachihualtepetl (което буквално означава "планина, направена от човек"). Произходът й не е особено ясен, но консенсусът между различните теории и открития води до почти сигурното предположение, че е построена около 300 г. пр. Хр. от различни племена, чиято цел била да почетат бог Quetzalcoatl. Доста конкретно за предположение, а? Не бихме се престрашили дори да опитаме да преведем названията.

Зария Горвет обяснява пред BBC, че пирамидата е конструирана с помощта на специфични тухли, произведени от изпечена кал. Друг интересен факт е, че шестте нива  над основите й са били изграждани от поколения наред. Всяко ново ниво на пирамидата е започвано от различна група работници след завършването на предходното.

И така, Великата пирамида в Чолула е станала толкова велика – с основа 450 на 450 метра. Тя е около 66 метра висока, а обемът й е около 4.45 милиона кубични метра, докато Великата пирамида в Гиза е с приблизителен обем 2.5 милиона кубични метра. Въпреки това обаче египетската пирамида е висока 146 метра (с 80 метра по-висока).

Смята се, че древните ацтеки са използвали пирамидата за поклонничество в продължение на 1000 години преди да се преместят в нов, по-малък район наблизо. Преди да бъде заменена от по-нови конструкции, тя е била старателно декорирана с червени, черни и жълти насекоми. Но без поддръжка, калните тухли са имали всички условия да правят това, което калта прави във влажен климат – да осигурят хранителни вещества за всякакъв вид тропическа зеленина. "Била е изоставена около 7. или 8. век", обяснява археологът Дейвид Карбало от Университета Бостън. "Племето построило по-нова пирамида наблизо, която обаче е била разрушена от испанците".

Когато Кортес и неговите мъже пристигнали в Чолула през октомври 1519 г., около 1800 години след конструирането на пирамидата, те са избили около 3000 души само за час – около 10 процента от цялото население на града – и са изравнили много от религиозните им структури със земята. Но не докоснали с пръст пирамидата, просто защото не са я забелязали. През 1594 г., след като се настанили в града и го обявили за свое владение, те построили християнската църква La Iglesia de Nuestra Senora de Los Remedios на върха на планината-пирамида. Не е ясно дали ацтеките са подозирали какво ще предизвикат техните тухли от кал, за да заприлича святото им място на естествен релеф. Но това е единствената причина тя да оцелее до наши дни.

Но според BBC освен най-голямата пирамида на света, това е и най-големият монумент, конструиран на Земята – където и да е, от когото и да е, към днешна дата.

Пирамидата била открита едва в началото на 20. век, когато местните започнали строежа на психиатрична клиника наблизо. Около 1930 г. археолозите започнали постепенно да изследват района и да я откриват, прокопавайки няколко тунела, простиращи се на 8 километра в дължина, за да си проправят достъп.

Сега, 2300 години след първоначалното си построяване, пирамидата е туристическа дестинация. За щастие, методите за изучаване на подобни места по света без инвазивни технологии продължава да се усъвършенства, така че археолозите ще имат възможността да открият нови доказателства за това как и от кого е била построена пирамидата и точно по какъв начин се е превърнала в планина.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види