Снимка: Erik Odiin

Колко е полезно да ходим боси?

От векове насам по-голямата част от човечеството се стремят да имат нещо на краката си, а всъщност забравят за необходимостта и ползата от това да бъдат боси и да стъпват свободно по повърхността на земята, усещайки нея и себе си по необикновен начин.

Разбира се, че обувките ни предпазват от наранявания и инфекции, но у дома или пък най-добре сред природата, е изключително полезно да щъкаме боси. Защо обаче? Ползите са много и значими, ето някои от тях, които и науката вече отбелязва.

Стъпалата се оформят естествено 

Много от нас, най-вече жените, се подлагаме на дългогодишно ходене на високи и често неудобни обувки. Това се отразява върху формата, свода и гъвкавостта на стъпалото. С времето това отслабва връзките в глезените и нарушава балансирането на тежестта. Изменя се цялостната стойка.

След като се решите да ходите от време на време боси, като начало ще си отдъхнете от това усещане и напрежение в ходилата, кръста, гърба. Контактът със земята сам по себе си е масаж за стъпалата и ходилата. Съответно ще се подобри кръвообращението. Краката се оросяват добре с кръв и сърдечно-съдовата система се стимулира.

Мускулите укрепват

Когато първоначалният дискомфорт отмине, ще усетите как мускулите на краката ви се заздравяват, пазите по-лесно баланс. Ходенето боси увеличава венозното връщане (скоростта на кръвния поток обратно към сърцето) и прави нашите кости и мускули по-силни.

Замислете се, че повечето бойни изкуства, както и йогата, се практикуват боси и това не е случайно. Тялото съдържа 70 % вода и колкото по-силен допир има до земята, толкова по-добре функционира, тъй като йонният баланс се нормализира. Това пък веднага подобрява хармонията в тялото и изостря ума.

В последно време наричат ходенето бос – йога за крака или заземяване. Положителното зареждане на човешкото тяло се случва, когато отрицателните йони на земята помагат да се балансират положителните йони, които ние всекидневно изграждаме чрез стреса, мобилните устройства, храната и т. н.

Редовните контакти с естественото електрическо поле на земята спомагат за възстановяването на естествения баланс на вашето тяло.

Ще спите по-добре

Вярвате или не, но когато ходите по-често боси, ще си осигурите и пълноценен сън. Когато краката ви са отпочинали, останалите части от тялото също релаксират.

Именно защото босоногото ходене подобрява кръвообращението. Кръвта започва да се движи по-бързо, а това винаги е добър знак. Когато кръвта циркулира правилно, всички органи в тялото се "държат" по-добре, а нервната система си "отдъхва" от постоянните болежки.

Развивате рефлексите си

Научавате се да се пазите по-добре. Когато ходите бос и усещате всяка неравност по ходилото си, това е безценен урок за вашето тяло. Стъпвайте осъзнато - това ще стане, само ако избирате да ходите и боси.

Подобрява сетивата ни

Има определени центрове на стъпалата, които стимулират сетивата. Когато носим обувки, те не могат да бъдат задействани. Много лекари препоръчват на пациентите си да се разхождат боси по тревата, тъй като така се стимулират точки в стъпалата, които подобряват зрението.

Оздравителен ефект

Ходенето бос може да ви помогне, ако имате болки в коленете, шипове, слаби глезени и други хронични болести. Ще стимулира благоприятно и имунната ви система.

Пролетта и лятото са сезоните, които са най-благоприятни да се разхождате боси по поляни, плажове или пък ако решите да усетите изпод краката си нагрети от слънцето скали. Дотогава освобождавайте се от обувките вкъщи и нека краката и вие самите се чувствате по-добре. Ще усетите разликата, а ако захладнее, винаги можете да сложите топлите чорапи отново.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види