Снимка: Artem Pochepetsky

Тайните на барманa

Понякога тайни на хиляди хора

Мислите си, че барманът е онзи човек, който вади чиста чаша иззад бара, когато си поръчате вода, и мери в малка мярка алкохола, когато си поръчате водка. Вероятно и за съжаление на много места това е точно той. Но истината е, че за да бъде човек професионален барман, той трябва да разполага с цял арсенал от оборудване и познания, който да приложи в работата си. Професионалният барман трябва да има социални умения, маниери, да бъде добър слушател, сръчен, да умее да предразполага и в същото време – да продава. Но има неща, които само професионален барман може да сподели, а ето и някои от тях.

Барманът е нещо като химик

Той трябва да е наясно с начина на производство на всяка напитка: съдържание на алкохол и захар, вкуса и цвета на всички алкохолни и безалкохолни напитки. Миксирането може да е цяла наука – то определя възможностите да се смесват напитки, без предварителна рецепта. За да се овладее миксирането е необходимо добро познание на класическите коктейли и основните похвати за приготвянето им, основните комбинации на алкохолни и безалкохолни напитки, и неизменно – способност за преценка на клиента и съобразяване с вкуса му. Барманът трябва да има голям набор от рецепти в главата си – само класическите смесени напитки са около 80. Важен е принципът на смесване и на пропорциите, да се знае кои съставки търпят вкусови промени, видовете чаши, влиянието на материала, от който са направени върху вкуса и методиката на приготвяне и сервиране на всяко питие.

Предвидлив е относно разходите си

Естествено, говорим за питиета. Барманът познава качествата и вкуса на всеки алкохол, достойнствата му спрямо алтернативата и цената, която трябва да плати за него. И, разбира се, не на последно място – познава мярката – тази за "едно малко" и тази за "едно голямо". Не повече. Понякога – по-малко.

Стремят се да са широко скроени

Клиентът почти винаги е прав. Но, разбира се, когато не е, почти никога няма да го чуете истината от този, който приготвя коктейлите. "Обикновено не съдя хората според това какво пият", признава барман от Лонг Айлънд. "Освен ако случаят не изисква да видя личната карта на клиента, след като си е поръчал уиски". Често от професионална гледна точка се налага барманът да остави от другата страна на бара личните си предпочитания за алкохол и претенциите как да бъде смесен с други съставки. Все пак хората имат различен вкус – както по отношение на храната и външния си вид, така и по отношение на напитките, които консумират.

Но все пак могат да завъртят очи на определени поръчки

"Когато претенциите на клиента са такива, че барманът осъзнава, че единствената му цел е да се напие, съдейки по пропорциите, които ще му докарат нищо повече от качествен махмурлук. Тогава едва сдържам реакциите си.", признава барманът Нат Хари от Калифорния.

Обичат да създават

Барманите признават, че се наслаждават на възможността да създадат персонализирана напитка за свой клиент. Това ги кара да се чувстват специални и ценени в това, което умеят най-добре. Съвсем разбираемо, за да избегнат риска от провал, първо ще ви попитат какъв алкохол предпочитате и имате ли конкретни изисквания какво питието ви да не включва. Но професията "барман" е нещо повече от човек, който седи зад бара, мие чаши, сипва алкохол с мярка и ви подава купичка лед. Те са креативни и обичат да доказват, че са нещо повече от вашите представи.

Могат да създадат свое питие – запазена марка

Едно от предизвикателствата в работата на професионалния барман е да създаде свой собствен коктейл. За да се случи това обаче, има някои основни правила за начинаещи. "Ако не се чувствате достатъчно уверени, е редно да започнете с класическа комбинация – базов алкохол, 80 или повече градуса, ликьор, цитрус и само при необходимост – подсладител. Ако се чувствате достатъчно уверени в създаването на коктейли, следвайки тази комбинация, значи сте готови да експериментирате", съветва барман от бар Гордън в Ню Йорк. "Златното правило обаче е винаги да опитвате, преди да го предложите на клиенти."

Организирате купон у дома? Барманът ще ви посъветва как да заредите домашния бар

"Не е необходимо да харчите състояние, за да имате от всичко по много – можете спокойно да заложите на задължителния алкохол – водка и уискиили бърбън. Задължително се заредете с цитрусови сокове, газирана вода и прясно изцеден плодов сок. Друго, което можете да добавите, е сироп – не струва много, може да потрябва за коктейли и срокът му на годност позволява да остане дълго в хладилника ви. И не забравяйте шейкъра!", добавя барманът на бар Гордън.

Обичат да говорят, но предимно им се налага да слушат

Дори най-интровертните бармани знаят, че малките разговори с клиенти са също толкова важни, колкото сервираните напитки. "Професията ни прави така, че да разбираме по малко от всичко – спортове, политика, музика и попкултура. Но дори нито едно от изброените да не проработи, е безотказно да задаваме въпроси.", признава Хари. "Понякога клиентите ни имат пълно доверие, отпускат се пред нас и неволно научаваме едни от най-големите им тайни, които не биха споделили на трезво или пред познат."

Барманите са модерните Купидони

Винаги можете да разчитате на тях, ако искате да привлечете вниманието на непознат, като приготвят питие по негов вкус. "И винаги работи. Резултатът обикновено е такъв, сякаш не барманът, а изпращачът на питието си е направил труда да провери какво харесват.", смее се Хари

Знаят тайни за предпазване от махмурлук

Кортни Коуи съветва: "Най-доброто средство е чаша вода на всеки две питиета. В случай, че е късно за това, можете да опитате енергийни напитки, които ще повдигнат тонуса ви. А на следващия ден – обилно количество вода и питателна закуска."

Знаят отлично как да злепоставят някого

Все пак в много от случаите, освен че знаят тайните на своите клиенти, които си "развързват езика" след няколко питиета, барманите са ги виждали в доста уязвими състояния. Не забравяйте, че ако барман реши, много лесно може да ви подхлъзне, вадейки високоградусова напитка от ръкава си и да ви завърти главата с някой камикадзе коктейл.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види