Снимка: Maks Levin

Освежителен бой в парламента

Боят в парламента е бомба, която избухва в медийния поток по-често, отколкото си мислите. Или поне се случва там, където партиите имат какво да делят, а не са в комбина, така че при нас не се случва.

Тъй като открихме, че този специфичен вид масов бой се проявява по различен начин при отделните нации, проведохме проучване по темата "Парламентарният масов акт на агресия и неговите етнографски особености".

Ето до какво доведе проучването:

Украйна

Украинският бой в парламента е запазена марка, защото се провежда доста често. Затова и дисциплината е придобила различни направления. Например боят от клипчето е бой, а след това заприличва на сцена от сватбена селска свада, която е нещо като ритуал в някои краища на Европа. В нея най-пияните си бъркат в ушите, настъпват се и се дърпат в мелето, а другите се опитват да ги успокоят от безопасно разстояние.

В Украйна традицията на бой в парламента е толкова приета, че партиите обогатяват местния политически фолклор с богатирски персонажи. Канарата в човешки вид от видеото по-долу е Витали Кличко, за когото могат да се кажат само две неща. Първо – той е единственият боксьор в свръхтежка катогерия, който е получавал отличието "Вечен шампион", тъй като никога не е губил титла, а е защитил всичките си отличия десет последователни пъти. Второ, той е единственият световен шампион в тази категория, който никога не е бил нокаутиран. С други думи - братът на Владимир Кличко е идеален за украинската политика и го знае.

Затова той е бил депутат, а в момента е кмет на столицата Киев. Във видеото по-долу кметът демонстрира, че е способен буквално да разхвърля политическите си опоненти във всички посоки.

Турция

Този бой в турския парламент има стилистиката на класическо сбиване в кръчма по никое време, в която десет човека ритат трима, а другите се замерят един друг с останалото по чашите си и се бият, но с псувни.

Най-надъханите участници в този агресивен ансамбъл изскачат като нинджи в кадър, прескачат масата и влитат в мелето с техника за проникване в софийския градски транспорт, позната още от време оно.

Уганда

Навсякъде по света се случва представителите на народа да се разлютят толкова, че да почнат да чупят и да се замерят с инвентара на парламента, закупен от крепостните им данокъплатци.

Случва се, стават такива неща - раздават се нелепи шамари, чат-пат стават грозни мелета, дерат се гласове, пищят жени и всичко това е по телевизията.

Но в това видео е различно, тук има класа. Един от участниците влиза в историята като сам се хвърля срещу враговете, скача на масата и мигом прави няколко движения ала Майкъл Джексън. Логично, противниците му са уплашени до смърт и в първия миг отстъпват панирани, сякаш Джако е излязъл от гроба и иска да ги убие с движение от хореографията си.

В това видео има откритие, защото всички си мислехме, че Кралят на попа е мъртъв. Очевидно не е - той е в парламента на Уганда и там забърква побоища.

Южна Африка

Южноафриканският парламент е бил като сравнително спокойно съседско прати пред блока, който, напълно очаквано, е ескалирал в скандал между съседки и е преминал в изселване на една част от съседите.

Автентичното в африканския модел е, че двете двете враждуващи агитки са облечени в различни цветове и ситуацията прилича малко на масово меле в американския кеч. Друга местна особеност в този бой е, че единият от двата отбора не се бие особено.

Непал

Боят в непалския парламент със сигурност има своята етнографска стойност, защото не прилича на нито един от другите познати стилове. Всъщност, по-скоро изглежда точно като рок концерт от 60-те.  

Тоест, полуделите фенове се опитват със зъби и нокти да разкъсат редиците на ченгетата, които охраняват пред сцената, докато развилнелите се почитатели междувременно опустошават цялата зала. Във видеото по-долу има новаторски елемент на фенове, които носят на ръце други фенове и цялото шоу е нещо, което би усмихнало Rolling Stones, ако го видят.

Тайван

В Тайван положението в общи лини е абитуриентски бал. За боевете в парламента там държат особено много на изпочупването на всичко, което става за замеряне. Свирят вузвели, свирки, хората се замерят с вода и балончета, а най-надъханите биткаджии се борят в общото меле, за което всеки после ще разказва, че е бил бит.

Премиерът на Тайван пък наблюдава изпълнението с бащинско спокойствие отстрани.

Южна Корея

Сблъсъкът в южнокорейския парламент е доказателство за това, че в тази класиция няма и грам сексизъм. В Корея жените буквално се борят безмилостно за това, в което вярват, както личи и от видето. След това нещата вече отиват към тийнейджърски купон, на който биещите се дърпат и размахват неумело юмруци, а по някое време стадната им сила изхвърля мебелировката и масата, преди родителите да са се прибрали.

В Северна Корея нямат такива купони в парламента, защото там всички са на едно мнение. Мнението на Ким Чен Ун.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види