Викът, 1893 / Едвард Мунк

Историята зад "Викът" на Мунк

Вървях пеша с двама приятели. В един момент слънцето започна да залязва. Внезапно небето стана кървавочервено, изпитах чувство на изнемога. Спрях се, облегнах се на парапета. Небето над синьо-черния фиорд и града беше изпълнено с кръв и огнени езици. Моите приятели продължиха напред, а аз останах сам, треперещ от тревога. Усещах един мощен, безкраен вик, пронизващ природата.

Този спомен, записан в дневника на Мунк на 22 януари 1892 г., ни дава сведението, че природата в картината представлява залива Ослофиорд, край който е разположен едноименният норвежки град.

На картината е изобразена крещяща човешка фигура, с широко отворени уста и очи, обхванала главата си с ръце. Значително място във фона е заета от надвиснало ниско червено-оранжево небе. Под него се очертават неясните обобщени контури на морски пейзаж.

Първопричината за появата на произведението са извънредните и впечатляващи северни природни картини. Страшното и заплашително въздействие, което подобни земи притежават, отприщва един отчаян животински вик на страх. Целият ландшафт в картината на Мунк е белязан от тези кипящи огнени вибрации, в които човек е попаднал, и с които не може да се пребори. Излизайки от личната ситуация с природата и преживяното, картината на Мунк се превръща в олицетворение на човешкия страх.

Смърт в болничната стая, 1895 / Едвард Мунк

Както при много свои творби, в периода 1893 – 1910 г. Мунк рисува няколко нейни версии. "Викът" е от серията "Сцени от живота", в която норвежкият експресионист изследва темите за живота: любов, страх, секс, тревожност.

Известни са няколко версии на "Вик". В музея на Едвард Мунк (Munchmuseet) в Осло се излага един от живописните варианти, изпълнен със смесена художествена техника: масло, темпера и пастел върху картон, за който вариант се счита, че е създаден през 1910 г.

Танцът на живота, 1899-1900 / Едвард Мунк

В Националния музей за изкуство, архитектура и дизайн в Осло се съхранява най-известният маслен вариант на "Викът". Картината е крадена на два пъти: през 1994 и 2004 г. Първият път творбата е върната след няколко месеца, а при втората кражба – чак през 2006 г. и то с някои повреди. След реставрация, през 2008 г. картината отново е изложена, но в десния й край личи петно.

Единствената версия на сюжета, която се намира в частни ръце, е изпълнена с пастелна техника. Рисувана е през 1894 г. На 2 май 2012 г. тази картина бе продадена за сумата от 119 922 500 долара, което е рекорд за произведение на изкуството.

Пубертет, 1894-1895 / Едвард Мунк

Мунк рисува живота - през болестта, смъртта, сексуалността, тревожността… Веднъж той споделя следното:

Леонардо да Винчи направи дисекция на човешкото тяло и го разгада. Това, към което аз се стремя с цялата си сила, е да направя дисекция на човешката душа.

Днес можем спокойно да потвърдим, че го е постигнал с картините си. Особено с "Викът", който резонира с всички наши човешки страхове във времето.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види